U trendu

Matic: Ne moze se ziveti od poezije, moze od posledica poezije

BEOGRAD – Istaknuti srpski pesnik Dejan Matić iz Kruševca bio je večeras gost ciklusa “Letnji plato BGB” u razgovoru na sofi ispred Biblioteke grada Beograda, gde je rekao da danas malo koji pesnik može da živi od poezije, ali da se može živeti od “posledica poezije”.

“Zaista je retka situacija da bilo ko od mojih kolega može preživeti tako što samo objavljuje pesničke knjige. Ipak, pesnici danas mogu imati tu neku vrstu “posledice” i naknadno imati zarade od svojih dela. Naime, postoje stipendije za pisanje, novčane nagrade koje se umnožavaju, boravak u rezidencijama za pisce, a takođe se pod tom “posledicom” podrazumeva i da na osnovu vašeg pisanja dobijete mesto urednika u nekom izdavačkom preduzeću ili časopisu, kao i zaposlenje u školi ili na fakultetu u vidu profesora”, rekao je Matić (43).

Kazao je i da pesnik u skandinavskim zemljama može za jedno veče zaraditi 300 ili 400 evra, što je kod nas nezamislivo.

Kakao je i da u Evropi postoje razne stipendije, te tamo pisac može da bude stipendiran četiri godine kako bi se posvetio stvaranju, a ne da čeka tek kada završi zbirku.

„Kod nas u Srbiji tako nešto ipak nije uvedeno”, ocenio je autor zbirki “Hostel” (Književna opština Vršac 2014), “Između trideset treće i smrti” (Društvo Istočnik / Treći Trg 2013), i drugih.

Naveo je da u svetu ima puno festivala poezije, kao i hiper produkcije časopisa, mada je primetio da čitalačka publika nije prevelika, te su ti tiraži uglavnom štampani u skromnijim brojkama od 500 do 1000.

Dejan Matić je 2014. godine osvojio nagradu „Miroslav Antić“ za najbolju knjigu poezije “Između trideset treće i smrti” i time je skrenuo pažnju na sebe.

Ta zbirka predstavlja, prema rečima žirija, „nekonvencionalni glas u savremenoj srpskoj poeziji“ te se po svojoj jednostavnosti i dubini posebno izdvaja, a sam autor je namenjuje svima.

Festival „Antićevi dani“, posvećen životu i delu čuvenog vojvođanskog pesnika Miroslava Mike Antića, te godine predstavio je i potvrdio kvalitet poezije mladog pesnika Dejana Matića, inače urednika izdavačke kuće „Treći trg“ i direktora međunarodnog festivala „Trgni se, poezija“ u Beogradu koji postoji 15 godina.

Večeras je Matić predstavio i svoju novu zbirku poezije “Avgust” koja se sasvim slučajno poklopila sa aktuelnim mesecom i činjenicom da je pesnik prvi gost početkom avgusta.

Osim naslovne pesme, Matić je čitao i druge naslove iz aktuelne zbirke – “Zagrevanje”, “Kada smo krali ruzmarin”, “O krađi pingvina”, “Doručak u planinarskom domu” i “Prvi septembar”.
Prema idejnom konceptu ovih književnih večeri, tri primerka zbirke na poklon su dobile osobe iz publike koje se nisu ustezale da postavljaju konstruktivna pitanja.

Ovaj savremeni mladi pesnik, ali i novinar, izdavač, urednik, direktor festivala poezije, rođen je u Kruševcu 1979. godine, a književnost je završio na Filološkom fakultetu u Beogradu. Poeziju redovno piše, a najčešće je objavljuje u književnim časopisima „Poezija“ i „Istočnik“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.