U trendu

„Matićevi dani“: Matiću u čast nadrealizam u Srbiji

ĆUPRIJA – Tradicionalana, književna manifestacija 38. „Matićevi dani“, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku diplomati Dušanu Matiću (1898-1980.) rođenom u Ćuprijiji, počeće sutra u ovom gradu i trajati do 13.septembra.

Manifestacija se održava u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulturei informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Centralni deo manifestacije je 13.septembra, na dan rođenja Matića, kada će se u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održati okrugli sto – naučni skup o životu i stvaralaštvu Matića, pod nazivom „Dušan Matić danas“.

U radu okruglog stola učestvuju: Gojko Božović, prof. dr Predrag Jašović, prof.dr Gojko Tešić, profesor Danica Pejović, Nemanja Veljović Subrosa, Zoran Bognar…

Okrugli sto počinje u 12 sati, saopštila je Narodna biblioteka.

Dva sata kasnije u Narodnoj biblioteci biće uručena tradicionalna književna nagrada „Matićev šal“ za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku Srbije do 27.godina starosti, po oceni stručnog žirija.

U muzičkom delu programa učestvuju polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Manifestacija će biti otvorena sutra u Galeriji Ustanove kuklture „Sinđelić“ u 12 sati, a otvoriće ju upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.

Na otvaranju, biće reči o značaju i uticaju književne nagrade „Matićev šal“ na stvaralaštvo nekadašnjih laureata ove nagrade a govoriće dobitnici nagrade: Slađana Milošević iz Vranja, Sladana Bušić iz Kragujevca, Marija Miladinović iz Ćuprije i Mladen Šljivović iz Zaječara.

Nastupiće polaznici Škole za muzičke talente.

U 13 sati, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Beograd dr Predrag Todorović održaće predavanje na telmu „Nadrealizam u Srbiji“, a u 18 sati biće održano „Poetsko veče – nadrealizam na delu“, učestvuju pesnici i glumci Nemanja Dragaš, Slađana Bušić, dramaturg Miodrag Novaković.

U okviru manfestacije, 11. septembra, u Muzejn „Horeum Margi Ravno“ u 18 sati, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, koja su prispela na konkurs „Matiću u čast“.

Muzičko poetsko veče sa Nebojšom Milovanovićem, „Dušan Matić školama u pohode, predavanje za mlade „Matić i mladi“, Poestko veče „Teku reke“, Koncert klasične muzike Miloš Vuković…

U saopštenju se navodi da će za vreme trajanja manifestacije legat Matića biti izložen u Galeriji „Sinđelić“ a naziv izložbe je „Prošlost dugo traje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.