U trendu

Matija Bećković: Teslin prah položiti kod Hrama Svetog Save

BEOGRAD – Udruženje književnika Srbije, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, priredilo je danas tribinu „Književna beseda o Nikoli Tesli“, gde je akademik Matija Bećković predložio da Teslini posmrtni ostaci budu sahranjeni kod Hrama Svetog Save.

U telefonskom obraćanju prisutnima na skupu u sedištu UKS-a, Bećković je poručio da bi „bilo napravednije posle 80. godina da se Teslin prah, koji je u muzeju, prenese i položi pred hram Svetoga Save, pored praha (Mihajla) Pupina“.

„Tako bismo imali Teslu i Pupina ispred hrama, kao što imamo Vuka (Karadžića) i Dositeja (Obradovića) ispred Saborne crkve u Beogradu“, poručio je, između ostalog, Bećković.

Na skupu je pročitan govor ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je podsetio da je ministarstvo proglasilo „Teslinu godinu, Teslinog naroda“, i pokrenulo stratešku kampanju „Tesla – Energija mira“.
Dačić se zahvalio UKS-u što se tribinom uključilo u obeležavanje 80. godišnjice kulture sećanja na američkog pronalazača srpskog porekla Teslu (1943-2023), koji je „svuda oko nas, jer je ugradio sebe u temelje moderne civilizacije“.

Podsetivši da živimo u vreme velikih globalnih izazova, Dačić je ocenio da je „za srpski narod, čovečanstvo i čitav Univerzum, Tesla je bio i ostao korifej mira“.

Nacionalni koordinator obeležavanja „Tesline godine, Teslinog naroda“ ambasadorka Ljiljana Nikšić je u obraćanju prisutnima istakla da je kampanja pokrenuta jer je „važno da imamo strategiju očuvanja stubova nacionalnog identiteta“.

„Kad čujete spinovanje u medijima, pa kažu: ‘Nemanjići su ne znam čija dinastija’, ‘Tesla nije Srbin’, ‘Srbi su genocidan narod’… Na sve takve strateške kampanje diplomatija treba da ima diplomatski odgovor“, naglasila je Nikšić.

Tesla diplomatske pasoše Nikšić je uručila predsedniku UKS Milošu Jankoviću i potpredsedniku Vidaku Maslovariću, a predstavila je i njihovog prvog američkog nocioca studenta Rida Bena, koji je na srpskom jeziku kazivao kratke stihove o Tesli.
1 U svom pozdravnom govoru, Janković je rekao, između ostalog, da smo kao ponosni sunarodnici Tesle dužni da „pokušamo da dostignemo delić onoga što je njemu uspelo, da nadrastemo sebe i svoja ograničenja i kročimo u sutra verujući u sebe“.

U umetničkom delu tribine su učestvovali, između ostalih, glumci Milan Mihailović Caci i Lepomir Ivković, Hor „Kraljica Marija“ i sestre Gobović, a predstavljena je i literarna darovnica nazivana „Teslarica“, čiju prvu stranicu otvaraju stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar