U trendu

Medenčević: Posle slučaja Boldvin, filmovi bez municije

BEOGRAD – Filmski snimatelj Suki Medenčević smatra da će „slučaj Boldvin“ kao epilog imati ukidanje bilo kakve municije na filmskim snimanjima u SAD, dok oružarka Ana Simonović očekuje zakonsko poboljšanje njenog posla u Srbiji.

Medenčević je rekao za Tanjug da očekuje usvajanje zahteva Američke asocijacije filmskih snimatelja (ASC) da se zabrani fizičko ispaljivanje ćorka ili bilo čega drugog iz oružja na snimanjima.

„Vrlo je jednostavno da se u postprodukciji stavi bljesak iz cevi na svako oružije“, rekao je snimatelj i direktor fotografije rodom iz Bosne i Hercegovine, koji već dugi niz godina gradi međunarodnui karijeru.

Medenčević je istakao da je bio „veliki šok za snimateljsku asocijaciju i filmske radnike u SAD“ nedavni slučaj kada je na snimanju vestern filma „Rđa“ opalio pištolj iz ruke glumca Aleka Boldvina i usmrtio direktorku fotografije Kalinu Hačins.

„Protokoli su vrlo striktni kad je u pitanju bezbednost na setu. Postoji specifičan protokol kad se koristi oružje. Oružar je bitna profesija. Veliki broj američkih filmova i programa koristi oružje i nikada se nije desilo da imamo ni blizu neki incident“, rekao je Medenčević.

Medenčević je rekao da su mu neki od ljudi iz ekipe filma „Rđa“, na čijem snimanju se dogodila nesreća, rekli da je glavni problem bio što je to niskobudžetna produkcija u kojoj su „na sve načine pokušavali da uštede novac“.

„Prva greška koju su uradili je što su umesto vrlo iskusnog oružara stavili devojku koja nije iskusna. Bila je vrlo zahtevna količina oružja što ona sama ili sa malim brojem asistenata nije mogla da postigne“, rekao je Medenčević.

On je dodao da „kad je prva karika u lancu – oružar- oslabljena, verovatno će doći do greške u procesu“.

„Drugi problem je jako velik pritisak na ekipu od strane produkcije da bi se maksimalno iskoristilo vreme snimanja, da se snimajući dan produži što više. Produkcija stavi pritisak na ekipu koja počne da se premara. Pažnja opada, prave se greške“, rekao je Medenčević.

Prema njegovim rečima, „kako se desilo da se prava municija našla na setu je najveće trenutno pitanje na koje niko 100 odsto ne može da odgovori“.

„Ima teorija da je neko podmetnuo, mada ne verujem u to“, rekao je Medenčević, primetivši da u Nju Meksiku gde je film sniman postoji kultura nošenja oružja.

Medenčević je rekao da iz svojih izvora zna da se dešavalo da članovi ekipe u okviru svog slobodnog vremena idu na gađanje iz oružja.

Oružarka Ana Simonović kaže za Tanjug njene kolege i ona, koji rade na snimanjima u Srbiji, imaju sertifikate za rukovanjem oružjem.

Simonović je rekla da je lično pokrenula inicijativu da se izmeni srpski Zakon o oružju koji filmske oružare „ne štiti ni u jednom segmentu“, a u njemu se ne pominje ni oružje prilagođeno za snimanje već samo pravo i onesposobljeno.

Prema njenim rečima, da se slučaj sličan Boldvinovom desio na snimanju u Srbiji „odgovorost bi snosio oružar“.

„Filmska industrija u Srbiji je ekspodirala poslednjih godina. Snimamo non stop, ali zakon naš sektor nije dovoljno dobro regulisao. Apelujem da se zakon izmeni. Ušao je u proceduru, pa ćemo da vidimo“, rekla je Simonović.

Producetkinja filma i serije „Nečista krv – Greh predaka“ Snežana van Hauvelingen rekla je da se dešava da se prilikom snimanja epohe ne može pronaći odgovarajuća replika, pa se koristi pravo oružje, koje može biti i izgubljeno na setu.

Van Hauvelingen je primetila da specijalni efekti nisu svemogući ali su toliko napredovali da dodavanjem pucnja u postprodukciji „možete da postignete mnogo bolji efekat i da imate potpunu kontrolu, što na setu nemate“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar