Međunarodni dan klavira: Mladi pijanisti muzicirali u centru Beograda

BEOGRAD – Zvuk klavira preplavio je danas Trg republike gde su učenici beogradskih muzičkih škola na pet punktova oživljavali dela velikih kompozitora u okviru manifestacije „Međunarodni dan klavira“.

Ovaj izuzetan događaj organizovali su Ustanova kulture „Gvarnerijus“ i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Osnovci i srednjoškolci delili su na Trgu Republike sa prolaznicima svoju ambiciju da jednog dana postanu slavni pijanisti.

U publici ponosni roditelji, nastavnici, turisti, prilaznici….

Svi zaljubljeni su dela Šopena, Musorskog, Černija, Mocarta….

Lena Veljanovski ide drugi razred Srdenje muzičke škole i svirala je Šopenov Nokturno.

Kaže da je klasična muzika za nju uvek imala prednost nad ostalim žanrovima.

„Imam predivan osećaj kada sviram klavir. Imam ambiciju da jednog dana sviram u Kolarcu jer je to naša najbolja koncertna dvorana. Svi žele da sviraju u Kolarcu“ kaže za Tanjug Veljanovski.

Sa njom se slaže Saša Opsenica učenik trećeg razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“ koji je čekao svoj red da svira Rahmanjinovu Etidu u D-duru.

„Nemam tremu…Takođe, nemam ništa protiv drugih žanrova muzike, ali klavir me vodi u drugi svet. Od malena sviram klavir i sasvim je normalno za mene da ga sviram i u centru Beograda“ kaže Opsenica.

Miljana Kolundžija direktorka „Gvarnerijusa“ kaže za Tanjug da je

„Uvek smo želeli da napravimo nešto u čast klavira za širu publiku. Violinista Jovan Kolundžija i gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić osmislili si ovaj praznik mladosti i klavira“ kazala je Kolunžija i dodala da je današnji događaj važan i za muzičke škole širom Beograda.

„Oko 70 učenika svira danas na Trgu Republike…To je praznik u njihovim porodicima i za njihove nastavnike“ kazala je Kolundžija.

Program manifestacije „Međunarodni dan klavira“ traje na 5 punktova do 18 časova.

Od 19 do 20. časova na koncertnom klaviru, takođe na Trgu Republike pijanisti: Vuk Božilović, Lazar Torbica i Anđela Dinić izvode kompozicije J.S. Baha, K. Debisija, F. Šopena, L.V. Betovena, S. Rahmanjinova i N. Kapustina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.