U trendu

Međunarodni dan opismenjavanja

Međunarodni dan opismenjavanja obeležava se 8. septembra. U svetu je, prema podacima UNESCO-a, nepismeno 860.000.000 ljudi (gotovo dve trećine su žene), a više od 100.000.000 dece nema mogućnosti za školovanje. Upravo zbog tako alarmantnih podataka, UNESCO je odlučio da pokrene akciju „Pismenost za sve do 2015. godine“.

Međunarodni dan opismenjavanja UNESCO je ustanovio 1967. godine s ciljem da ukaže na važnost čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u celini. Pojam pismenosti i njegovo značenje poslednjih trideset godina drastično se promenio. Pismenost danas predstavlja multidisciplinarni fenomen – to je mnogo više od čitanja i pisanja, podrazumeva i poznavanje različitih vidova komunikacije, stranih jezika i modernih tehnologija, uključujući i rad na računaru.

Pismenost se ogleda u mnogim formama: na papiru, kompjuteru, TV-u, posterima, znacima. Uz elementarnu ili primarnu pismenost, tj. poznavanje čitanja i pisanja kao osnovnih veština, danas se barata i terminima sekundarna ili funkcionalna pismenost (razumevanje pisanih uputstava u svakodnevnom životu, npr. upotreba pojedinih proizvoda, ispunjavanje ugovora ili formulara i sl.), kao i terminom tercijalna pismenost (informaciona, kompjuterska pismenost, Internet, SMS), a upravo je iz ovih dvaju poslednjih oblika pismenosti isključen najveći broj ljudi.

Povodom Međunarodnog dana opismenjavanja, u biblioteci „Hose Jero“ održava se izložba „Od štampanog do vizuelnog“, gde će biti predstavljeni filmovi iz fonda biblioteke snimljeni na osnovu književnih dela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.