U trendu

Međunarodni Ilustro fest na Kelmegdanu do 22. jula

BEOGRAD – Četvrti internacionalni festival ilustracija svečano je otvoren večeras na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan, a ljubitelji umetnosti moći će do 22. jula da uživaju u izložbi 146 autora iz 27 zemalja, od Argentine do Irana.

„Beograd je večeras evropska prestonica ilustracije i centar kreativnosti“, ovim rečima voditeljka Nina Radulović otvorila je „Ilustro fest“, koji organizuje „Aha magazin“ pod pokroviteljstvom banke Poštanske štedionice.

Banka Poštanska štedionica će u okviru festivala dodeliti specijalnu nagradu učesniku koji je pobedio na konkursu „Dobri rode moj“.

Član izvršnog odbora Aleksandar Čortan je rekao da je Banka Poštanska štedionica četvrtu godinu za redom partner „Ilustro festa“ i irazio zadovoljstvo što je njegova kompanija porodični odnos koji neguje sa oragnizatorima festivala pretvorila u tradiciju.

„Tradicija i sigurnost su nešto na čemu svakoga dana radimo kako bi naši klijenti dobili dovoljno kvalitetne i inovatoivne usloge, zbog čega i postojimo 150 godina. Drago mi je što smo ovaj tradicionalni duh i održivost preneli i na ovaj festival“, rekao je Čortan.

Prema njegovim rečima nagrada „Dobri rode moj“ simbolično predstavlja i ono na čemu Poštanska štedionica najviše i radi, a to je društvena odgovornost.

Objasnio je da kroz podršku ovakvim manifestacijama Banka Poštanska štedionica doprinosi očuvanju srpske kulture, jezika i pisma.

Direktorka festivala Anita Todorović istakla je da je veliko interesovanje kreativaca iz čitavog sveta dokazalo da je „prava stvar“ što se Ilustro fest održava u Beogradu i dodala da je za ovaj festival pristiglo više od 550 priijava i oko 5.000 radova.

Naglasila je da pored međunarodne izložbe, na Festivalu se održava i Bazar ilustracije gde mladi autori imaju priliku da na posebnim štandovima potpuno besplatno izlože i prodaju svoje ilustracije, kao i upotrebne predmete sa ilustracijama, sa idejom da se umetnicima pomogne da žive od svojih ideja i svoje kreativnosti.

Todorović je, takođe rekla, i da su zahvaljujući banci Poštanska štedionica za sve građane organizovane besplatne radionice ilustracije za decu, besplatne edukativne vežbe koncentracije i razvoja kreativnosti u prirodi vođene od strane eminentnih stručnjaka, kao i biblioteka sa ilustrovanim knjigama na otvorenom.

„Živeo ilustro fest. Uživajte!“, poručila je Todorović.

Međunarodni stručni žiri, koji su činili prošlogodišnji laureati izabrao je autore ilustracija čiji su radovi od večeras izloženi na Beogradskoj tvrđavi.

Na večerašnjoj svečanosti su dodeljene nagrade najboljim ilustratorima u pet festivalskih kategorija: ilustracije u knjigama, magazinima, dizajnu i advertising industriji, društveno odgovorni projekti i lični projekti, a dodeljen i Gran Prix festivala najboljem autoru iz ovogodišnje selekcije za sveukupan rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.