U trendu

Međunarodni Rostrum kompozitora od 12. do 15. oktobra

BEOGRAD – Najznačajnije svetsko radijsko takmičenje u oblasti savremene muzike – „Međunarodni Rostrum kompozitora“ biće održano u Radio Beogradu od 12. do 15. oktobra, javili su organizatori.

Ovo takmičenje će biti otvoreno u utorak, 12. oktobra u 9:30h, u Studiju 6 Radio Beograda, dok će svečano proglašenje pobednika biti upriličeno 15. oktobfra u Klubu RTS-a od 12:30 sati.

Ovu manifestaciju je 1955. godine osnovao UNESCO i ona se do početka veka održavala svake godine u Parizu.

Poslednjih godina, Međunardni savet za muziku, organizaciju takmičenja poverava različitim javnim medijskim servisima širom sveta.

U Evropi su to poslednjih godina bili Austrija, Poljska, Estonija, Italija, dok je prethodno održano takmičenje bilo u Argentini.

Beograd i Srbija preko RTS-a su prvi domaćini ove manifestacije u celom regionu.

Cilj ove manifestacije je promocija savremenog muzičkog stvaralaštva, jer se pobednička dela u dve kategorije (opšta i dela autora do 30. godina) kasnije emituju na svim radijskim stanicama, članicama EBU-a.

Pojedini orkestri i ansambli nacionalnih javnih servisa uživo izvode odabrana dela sa ovog konkursa.

Naredne nedelje, u Radio Beograd će doći predstavnici javnih medijskih servisa 20 zemalja, koji će učestvovati na okruglim stolovima, pratiti koncerte sastava specijalizovanih sa savremenu muziku kao što je Ansambl „Metamorfozis“, posetiti druge kulturne institucije i turističke atrakcije Beograda.

Tako će u glavni grad Srbije doći nacionalni radijski servisi Austrije, Bugarske, Kine, Danske, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, dok bez delegata u takmičenju učestvuju i predstavnici Finske, Nemačke, Meksika i Švedske.

Predstavnici Srbije ove godine na takmičenju biće kompozitori Ivana Ognjanović i Lazar Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.