U trendu

Međunarodno priznanje za užički „Lapidarijum“

UŽICE – Narodni muzej iz Užica dobitnik je nagrade ISTER IBP AWARDS iz oblasti zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa, a priznanje im je uručeno u nemačkom gradu Alen, navodi se na sajtu Grada Užica.

U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca, užički muzej priznanje je dobio u kategoriji zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa, za projekat „Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu“.

ISTER IBP AWARDS realizuje se pod okriljem Dunavskog tradicionalnog programa čiji je cilj povezivanje rimskog kulturnog nasleđa kroz ponovno otkrivanje i kreiranje mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja.

Projekat koji se sufinansira sredstvima EU, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost i valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona.

U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera/organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, BiH, a iz Srbije to je Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

Na osnovu preporuka RAREI Beograd, Narodni muzej Užice aplicirao je na Međunarodnom konkursu ISTER IBP AWARDS za dodelu nagrade čije je svrha i cilj da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.