U trendu

Mefisto premijerno 12. jula u SNP-u

NOVI SAD – Predstava „Mefisto“ u režiji Harisa Pašovića biće premijerno izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), saopšteno je danas iz „Novog Sada – Evropske prestonice kulture 2022“.

„‘Mefisto’ će biti prvi komad kog Pašović postavlja u SNP-u. Zanimljivo je da je Pašović svoju karijeru započeo u Novom Sadu, na Akademiji umetnosti, tako da ova postavka u godini Evropske prestonice kulture ima višestruku vrednost“, kaže se u saopštenju.

U predstavi nastaloj na predlošku romana „Mefisto“ nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni drugi.

Prema rečima Pašovića, predstava je uzbudljiva priča o ambiciji, koja obuhvata mnogo likova i u formalnom smislu predstavlja spektakl, koji najbolje izražava nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost.

„U romanu postoje likovi koji su takođe umetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji. Nema tog uspeha, nema te umetnosti koji mogu opravdati saradnju sa nacistima“, ocenio je Pašović.

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, koreograf gost iz Brisela Zoltan Vajakula, kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

Predstava „Mefisto“, koja će u SNP-u biti izvedena i 14. jula, jedan je od najznačajnijih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.