U trendu

Mensur otvara festival „Šekspir u nama”

Monodramom „Glumac, kaži nešto” autora Irfana Mensura, koji se potpisuje i kao dramaturg i reditelj, u produkciji UK „Vuk Karadžić” iz Beograda, danas u Aranđelovcu počinje 12. Pozorišni festival „Šekspir u nama”. Festival ima takmičarski karakter jer će publika nakon šest prikazanih dramskih ostvarenja svojim glasovima odabrati najbolju predstavu.

Drugog dana festivala, u okviru pratećeg programa, biće otvorena izložba fotografija „Slike Mire Banjac” i predstavljena monografija o našoj velikoj umetnici koju je štampao Pozorišni muzej iz Vojvodine, a potom će premijerno biti prikazan komad Kruševačkog pozorišta „Buzdovan”, po tekstu Klemea Grubišića, u režiji Predraga Stojmenovića. Narednog, trećeg dana festivala na programu je drama „Odjeci”, rađena po tekstu Ežena Joneskoa, reditelja Gorana Bjelanovića, u tumačenju ansambla crnogorskog pozorišta iz Bijelog Polja.

Sledi komad „Aveti” Henrika Ibzena u režiji Andrea Nosova, rađen u koprodukciji Budva grad teatra, Bitef teatra i Festivala MESS iz Sarajeva, a potom predstava „Ubi me kurje oko” Vesne Stanković takođe zajedničko delo Narodnog pozorišta iz Beograda i trupe Balkan novi pokret. Za kraj festivala odabran je komad Vilijama Šekspira „Julije Cezar”, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, čime će biti obeležena 400-godišnjica od smrti ovog velikana pisane reči, a komad je koprodukcija somborskog narodnog pozorišta, Budva grad teatra i Centra za kulturu Svilajnac. Naslovnu ulogu tumači Sergej Trifunović.

(Lj. S., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar