U trendu

Mesec frankofonije od danas širom Srbije

Mart je tradicionalno mesec frankofonije u Srbiji, a ove godine biće obeležen nizom kulturnih manifestacija u oko 20 gradova širom zemlje, rečeno je na konferenciji za medije.

Ovogodišnji mesec frankofonije biće u znaku pesme, filma, koncerata, izložbi i debata, kao tradicionalnih zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku.

Programi će biti održani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Kragujevcu, Kraljevu i Novom Pazaru….

Podsetivši da se Srbija 2006. godine priključila Međunarodnoj organizaciji frankofoniije u svojstvu posmatrača, ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro ocenila je da je naša zemlja od tada  napredovala u smislu razvoja aktivnosti u vezi sa frankofonijom.

Ona je naglasila da je francuski jezik službeni jezik u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji, te da je znanje tog jezika naročito značajno za Srbiju koja se, kako je rekla, razvija i teži ka EU.

Moro je podvukla da je francuski jezik veoma važan za aktivnosti preduzeća, kao i da taj jezik promoviše demokratiju i ljudska prava.

S tim se saglasio ambasador Šavjcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh koji smatra da je najznačajniji deo obeležavanja meseca frankofonije posvećen slobodi izražavanja u okviru izložbe karikatura.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić  istakao je da je značaj frankofonije u unapređivanju kulturnih i lingvističkih različitosti, izučavanju francuskog jezika, kao i unapređenju ljudskih prava i saradnje između dve zemlje, „čak i u najaktuelnijoj izbegličkoj krizi“.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan Batist Kizen predstavio je ovogodišnji program frankofonije i istakao da će biti održano takmičenje za frankofonu pesmu na kojem će se učestvovati oko 100 mladih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kladovu, dok će finale biti održano 27. marta u Nišu.

Publici će svoju poeziju i muziku predstaviti slamer muzičar Đ Track iz Kvebeka, kao i švajcarska grupa Karusel.

U okviru festivala frankofonog filma biće prikazana ostvarenja iz Srbije, Alžira, Demokratske Republike Kongo, Rumunije, Tunisa i Francuske.

Jedan segment programa biće posvećen gastronomiji, a trinaest restorana učestvovaće u prezentaciji francuske kuhinje sa pet kontinenata u Beogradu i Novom Sadu.

Narodna bibioteka Srbije će obeležiti frankofoniju koncertima i predavanjima dok će Galerija Matice srpske prirediti izložbu posvećenu boravku Save Šumanovića u Francuskoj 1929. godine.

Povodom izložbe novinarskog crteža, na poziv švajcarskog ambasadora, prisutnima se obratio i karikaturista Tjeri Barig koji je podsetio na terorističke napade na časopis „Šarli Ebdo“ u Parizu i poručio da „kultura budi nadu“ i da je ona „sredstvo da se nađemo u ovom poljuljanom svetu da bismo iz njega isplivali“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar