U trendu

“Mesec nezavisne scene“ u Bitef teatru od 4. februara

BEOGRAD – Program “Mesec nezavisne scene“ biće predstavljen 4. i 13. februara u Bitef teatru sa predstavama „Čaj sa Kublan Kanom“ i „Rađanje čoveka na ivici“, najavili su u ovom pozorištu iz Beograda.
U sklopu novog koncepta Bitef teatra koji podrazumeva intenzivnije povezivanje sa temama i estetikama koje obrađuje Bitef festival, od prošle godine je uveden taj program kao poseban prostor za podršku nezavisnim autorima i trupama.
Zbog situacije sa pandemijom, „Mesec nezavisne scene“ će biti realizovan u smanjenom obimu, što je u skladu i sa sloganom sezone Bitef teatra „Na ivici“ koji podrazumeva da je pozorišna sezona na samoj ivici opstanka.
U četvrtak, 4. februara, od 19 časova, na programu je monodrama sa dva lika „Čaj sa Kublan Kanom“, produkcija trupe „Upalimo reflektore“, autora Saše Radonjića, po adaptaciji i dramaturškoj obradi Aleksandra Milosavljevića.

Pisca i njegov unutrašnji glas tumači Jugoslav Krajnov, koji je i izvršni producent projekta, kao intimna drama, džepna enciklopedija autorovih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine.

Radonjić u svojoj karijeri je veoma svestran, odnosno spaja nekoliko veština i talenata kao pesnik, pripovedač i romanopisac, scenarista, dramski pisac, ali i muzičar.

Prvo delo je objavio 1987. godine i aktivno stvara sve do današnjih dana, romane, zbirke poezije i priče, autor je scenarija za igrani TV film „Priručnik za pauna“, kao i drame „Tri ukradena romana“ (Narodno pozorište Kikinda) prema svom istoimenom romanu i „Klub ljubitelja smene 8“ (Šabačko pozorište).

Osnivač je i frontmen muzičke grupe „Solaris Blues Band“ sa kojom je snimio šest albuma i 20 spotova, a kao kantautor je objavio tri albuma – Mesečarska adresa (2016), Mahovina i mikrofonija (2018) i Kantautorski dekameron (2020).

Takođe, autor je osnivač i suvlasnik izdavačke kuće i knjižare „Solaris“ iz Novog Sada.

Jugoslav Krajnov završio je studije glume još krajem 1997. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše i kao najbolji diplomirani student glume dobio je nagradu „Predrag Peđa Tomanović“ 1998.

Dve sezone je bio angažovan u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, a stalni je član Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1999.

Osim više od 30 uloga u matičnom teatru SNP, igrao je u više od 20 komada na scenama drugih pozorišta, u filmovima i TV serijama, a ovo je njegova prva monodrama.

„Rađanje čoveka na ivici“ je prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića u obliku pozorišnog čina, a na repertoaru je 13. februara od 19 sati.

Bitef teatar ističe da je i jedna od predstava koju su podržali na konkursu 2020. za nezavisne projekte – „Future Fortune“ Dragane Bulut, sa uspehom premijerno izvedena u berlinskom pozorištu HAU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.