U trendu

Mesto u Španiji predlaze vecernje ćaskanje za listu UNESKO

MADRID – Algar, mesto s 1.400 stanovnika na jugu Španije, zatražilo je od UNESKO-a da uvrsti na spisak svetske kulturne baštine ulično večernje čavrljanje stanovništva i tako zaštiti taj običaj druženja na otvorenom koji u toj sredini traje već vekovima.

U Algaru, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje i udaljen je 60 kilometara od primorskog grada Kadiza, leta su ekstremno topla, pa ljudi izlaze tek uveče kada popusti vrućina, prenose lokalni mediji.

Čim se prvi sumrak nadvije nad mesto a s okolnih planina dopre svežiji vazduh, meštani krenu da iznose stolice i stolove ispred svojih kuća, a na ulicama se okupi grupe izmedu 10 i 15 osoba koje razgovaraju, igraju karte ili samo uživaju u ambijentu.

Stanovnici strahuju da bi Internet i društvene mreže mogli da unište običaj koji traje vekovima.

Lokalna vlast je stoga objavila na društvenim mrežama video pod nazivom „Očuvajmo običaje“, a na kraju je prikazan načelnik mesta Hose Anhel Sančes koji kaže: „Neka društvene mreže ne prekinu našu tradiciju“.

Sančes smatra da bi taj obicaj trebalo da bude uvršten na UNESKO listu.

Prema UNESKO-u, nematerijalna kulturna baština ukljucuje praktikovanje običaja predaka kako bi se sačuvali od zaborava. Među njima se nalaze rituali i festivali koje određene zajednice smatraju svojim obeležjem.

Algar je zahtev za uvrštenje na UNESKO-ovu listu poslao kancelariji regionalne vlade Andaluzije, koja je poručila da se još ne zna kada bi mogao stići odgovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.