U trendu

„Metalika“ kupuje fabriku vinila

NJUJORK – Američki hevi-metal bend „Metalika“ (Metallica) kupio je fabriku za proizvodnju vinilnih ploča, pošto se pokazalo da je njihova godišnja prodaja u SAD, prvi put od 1987, nadmašila prodaju CD-ova.

Članovi benda postali su novi vlasnici „Fernis Rekord Presinga“ (Furnace Record Prešing FRP), fabrike za presovanje u Virdžiniji, koja već 15 godina proizvodi diskove za „Metaliku“, piše američki muzički časopis „Bilbord“ (Billboard).

Već deceniju, FRP štampao ploče za ovaj bend koji ima reputaciju izdavanja visokokvalitetnih vinila. U vreme problema u lancu snabdevanja i kašnjenja u proizvodnji, fabrika je pomogla da „Metalika“ zadrži većinu svojih albuma u ponudi.

„Zaista je uzbudljivo znati da je naša dugoročna budućnost osigurana, a da istovremeno bolje iskoristimo mogućnosti rasta“, izjavio je osnivač i izvršni direktor kompanije Erik Astor.

Iako bend nije izdao novi album od 2016. – novi album, „72 Seasons“, izlazi 14. aprila – bend je zadržao svoj katalog u prodavnicama, a istovremeno je objavio i boks setove. Veza sa FRP bila je deo toga.

„Metalika“, inače, prodaje više vinilnih ploča od većine izvođača. Bez novog albuma, prodali su 387.000 primeraka albuma iz svog kataloga u formatu 2022. godine, što ih čini šestim najprodavanijim na vinilnim grupama u SAD te godine.

Novi izveštaj Američkog udruženja diskografske industrije (RIAA) na kraju godine za 2022. otkrio je da je prihod od vinila u SAD porastao na 1,2 milijarde dolara, što predstavlja godišnji porast od 17 odsto. Prvi put od 1987. prodato je više vinilnih ploča nego CD-ova: 41 milion prema 33 miliona. Prihodi od CD-a pali su za 18 odsto, na 483 miliona dolara.

Prihodi od vinilnih ploča delimično su posledica spremnosti fanova da plate visoku cenu za željeni format, čak i ako ih zapravo ne slušaju. Anketa kompanije „Luminejt“ (Luminate), koja objavljuje podatke o nosačima zvuka, otkrila je 2022. da samo 50 odsto kupaca vinilnih ploča poseduje gramofon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.