U trendu

Mićunović: Predstava „Očevi i oci“ prepoznaje našu balkansku rapolućenost

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Veljko Mićunović koji je govorio o radu na predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Mićunović je rekao da je roman Slobodana Selenića (1933-1995) ostao aktuelan zbog savremenosti njegovih tema, koje je ipak trebalo fokusirati i baviti se stvarima koje nas se danas najviše tiču.

„Priča o nasleđu je meni nešto inspirativno i zanimljivo, što se prostire od naših predaka i pretače do naših potomaka. U tom smislu je to večna tema koju nasleđujemo, breme sa kojim moramo da se nosimo i da napravimo neku vrstu sklada ili sukoba“, ocenio je reditelj.

Prema njegovim rečima, pored nasleđenih različitih ideologija i ciljeva, u predstavi postoji galerija likova u jednoj porodici, gde su najviše u fokusu otac, sin i deda, uz pridošlicu Engleskinju Elizabet Blejk.

Mićunović je napomenuo da je u njegovom poslu najveće dostignuće, koje teži da se postigne, estetska, umetnička vrednost, a da se istovremeno približi publici.

„U mnogim mojim predstavama postoji često momenat da stvar ostane hermetična i ne prebaci dovoljno. To su izazovi kojima se bavim u pozorištu. Naravno da je publika među prioritetima, ali ni estetika nije ništa manje važna“, naglasio je reditelj.

Predstava „Očevi i oci“ je slučaj kada postoji visoka estetska vrednost, a sa druge strane sasvim običnom, prosečnom gledaocu može biti inspirativna na nivou praćenja priče, dodao je Mićunović.

„Publika koja je čitala roman će prepoznati tu našu balkansku, srpsku raspolućenost. Mislim da je to nešto što nas čini večno ostavljenim u tim raspolućenostima, fatalnim različitostima. I dalje živimo sve te ideologije“, ocenio je Mićunović.

Lik Milutina Medakovića je monarhista, Stevan je građanska klasa koja je težila demokratskim principima, dok je Mihajlo komunista, a Mićunović ističe da predstava „ima dijapazon ideologija“.

Prema njegovim rečima, kroz predstavu možemo precipirati šta smo danas od toga nasledili, odnosno živimo li neku vrstu ideološkog mutanta usled neprekidnog prekopavanja istorije.
Mićunović je rekao da planira rad na predstavi „Dobri vojnik Švejk“ Jaroslava Hašeka u Beogradskom dramskom pozorištu, koja je „vrlo inspiratovna na polju komediografskog apsurda“, pogotovo u vreme „kada nas ratovi okužuju, kada su postali surova stvarnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.