U trendu

Mihail BariĆĄnjikov raduje se nastupu u Beogradu

Jedan od najvećih baletskih igrača danaĆĄnjice Mihail BariĆĄnjikov izjavio je danas da se raduje predstojećem nastupu u Beogradu u komadu „Brodski/BariĆĄnjikov“, koji kako je dodao, nije samo predstava umetničke igre, već tranzicija iz igre u pozoriĆĄte.

Na konferenciji za novinare u biblioteci Doma Narodne skupơtine Srbije, Bariơnjikov je rekao da će beogradska publika predstavu uz stihove ruskog pesnika i pisca Josifa Brodskog videti u originalu na ruskom jeziku, uz titlovani prevod na srpski.

„Poezija Josifa Brodskog je poznata u Srbiji medju običnim narodom i zato sam siguran da će predstava naći zajednički jezik sa publikom“, kazao je BariĆĄnjikov i dodao da „jedva čeka da tu vezu otkrije“.

Prema njegovim rečima, do prve ideje za predstavu koju je reĆŸirao litvanski reditelj Alvis Hermanis, doĆĄlo je pre pet godina, kada su se njih dvojica i upoznali.

„U početku sam mislio da je ĆĄala, jer je veoma teĆĄko govoriti poeziju na sceni. Posle nekoliko godina doĆĄlo je do eskalacije ove ideje i Hermanis me je ubedio svojim projektima da treba da nastane ovaj projekat“, objasnio je BariĆĄnjikov.

On je rekao da su ruska i srpska kultura bliske po jeziku, religiji, kulturnim vezama i dodao da mu je velika čast ĆĄto je dočekan u biblioteci Doma Narodne skupĆĄtine i da je dirnut paĆŸnjom koja mu se poklanja u Beogradu.

„Nisam prvi put u Srbiji, nastupao sam u Novom Sadu, ali mi je velika čast ĆĄto sam danas ovde i ĆĄto ću nastupati u Beogradu“, rekao je BariĆĄnjikov.

Bariơnjikov nakon Srbije nastupa u Londonu, a očekuje da će nastupati i u Nemačkoj i Ơvajcarskoj.

On je rekao da nije mislio da će u svojim godinama i dalje nastupati i da je veoma srećan zbog toga.

„Sledeće godine punim 70 godina i veoma sam srećan sto i dalje otkrivam teatar i joĆĄ mu se radujem“, kazao je BariĆĄnjikov.

Ambasador Sjedinjenih Američkih DrĆŸava Kajl Skot rekao je mu je velika čast ĆĄto moĆŸe da podrĆŸi Beogradski festival igre i zahvalio Aji Jung ĆĄto je učinila da Beograd postane kulturni centar.

„Mihail (BariĆĄnjikov) je jedan od najpoznatijih umetnika igre i on je ovde zahvaljujući Aji, koja je u Beograd dovela najbolje igre i zbog nje će dve nedelje Srbija biti kulturni centar sveta“, kazao je Skot.

Predsednica Narodne skupĆĄtine Maja Gojković rekla je da Aja Jung uvek moĆŸe da očekuje institucionalnu podrĆĄku za Beogradski festival igre, jer je učinila da Srbija i Beograd dobiju značajno kulturno mesto u svetu.

Predstava Mihaila BariĆĄnjikova „Brodski/BariĆĄnjikov“, u koprodukciji BariĆĄnjikovog centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, nije deo redovnog programa ovogodiĆĄnjeg Beogradskog festivala igre, već je uvrĆĄtena kao ekskluzivno gostovanje, a biće izvedena u pozoriĆĄtu na Terazijama 23, 24. i 25. aprila.

Na 14. Beogradskom festivalu igre, od 24. marta do 11. aprila 2017. godine, biće predstavljeno viơe od 30 koreografskih postavki u Beogradu i Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.