U trendu

MIK:Reagovanje ANKŠ, ULUS i SULUV ideologizovana paskvila

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja (MIK) odbacilo je danas kao neosnovane oštre kritike iz Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine svog jučerašnjeg saopštenja u kojem osim osude svakog vida nasilja nad umetničkim slobodama piše i da prekinuta izložba u Beogradu s pojedinim užasavajućim radovima nije smela biti otvorena.

Ministarstvo kulture ocenilo je da su „u dobro poznatom maniru ‘Drž’te lopova’, koji udruženja i pojedinci autošovinističke provenijencije veoma rado koriste, jedna parapolitička a kvazikulturna organizacija i dva strukovna udruženja, oba u statusu reprezentativnih, na najbesramniji način i vođeni patološkim jednoumljem pokušali su da zamenom teza optuže Ministarstvo kulture i informisanja za nacizam poput onog iz 1937. i ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje“.

Grupa od desetak mladića, s maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je pre tri dana na izložbu u okviru festivala „Novo doba“ u Zemunu, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Bio je to povod da se juče oglasi Ministarstvo kulture i informisanja koje je u saopštenju osudilo svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora.

Ministarstvo je, međutim, ocenilo i da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, zaključivši da izložba u Staroj kapetaniji u Zemunu nije ni smela da bude otvorena, jer pripada „podzemlju ljudskog duha“…

Na saopštenje Ministarstva kulture jutros su reagovali Asocijacija nezavisna scena i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), ocenivši da se niti jedno ministarstvo, još od Minhena 1937. godine, nije usudilo da govori o degenerisanoj umetnosti.

U saopštenjima oni ističu da umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo hrabri huligane da “batinama dele pravdu” u kulturnim institucijama.

Iz Ministarstva danas, međutim, poručuju „autorima nesrećnih reagovanja da umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu s najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz, odnosno pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi“.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva kulture i informisanja, „reagovanje ANKŠ, ULUS-a i SULUV-a je najobičnija ideologizovana paskvila, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na izložbu sa skarednim sadržajem.

„Sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo kulture i informisanja nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte, onda nema ni govora o nacizmu“, naglašava Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.