U trendu

Mikroskop Čarlsa Darvina na aukciji u Londonu

LONDON – Mikroskop koji je Čarls Darvin poklonio svom sinu Leonardu i ostao je u porodici skoro 200 godina, naći će se na aukciji u decembru u Londonu, a očekuje se da će dostići cenu do 480.000 dolara.

Instrument je dizajnirao Čarls Guld za firmu Kari oko 1825. godine i jedan je od šest preživelih mikroskopa povezanih sa Darvinom, piše Rojters.

Datum njegove proizvodnje poklapa se sa vremenom kada je Darvin proučavao zoofite, organizme poput korala i morske sase.

„Prosto je neverovatno kada pogledate kroz mikroskop i vidite mikroskopski svet koji je Darvin video 1820-ih godina“, rekao je Džejms Hislop, šef odseka za naučne instrumente u aukcijskoj kući Kristi.

Hislop je rekao da postoji pismo iz 1858. godine koje je Čarls napisao svom najstarijem sinu u kom kaže da je mladi Leni secirao pod njegovim mikroskopom.

„O tata, pamtiću ovo ceo život“, rekao je Leni, kako piše u pismu, a ovo se dešavalo neposredno pre nego što je Darvin postao međunarodno poznat 1859. godine kada je objavio svoje revolucionarno delo „O poreklu vrsta“, rekao je Hislop.

Mikroskop će biti ponuđen u aukcijskoj kući Kristi 15. decembra i procenjuje se od 343.050 do 480.270 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar