Milija Belić u belgijskom magazinu „King Kong“

BRISEL – Slika „Pointe“ srpskog umetnika Milije Belića našla se na naslovnoj strani prolećnog broja belgijskog avangardnog kulturnog magazina „King Kong“.

Još četiri unutrašnje strane šestomesečnog magazina, predstavljenog pre nekoliko dana u valonskoj prestonici Namuru, posvećene su radu priznatog srpskog umetnika koji poslednjih godina sve više stiče svetsku reputaciju.

Kao i prethodni, i ovaj broj magazina je tematskog karaktera i ima za temu „binarnost“ u svim domenima (nauka, kultura, umetnost), tako da su odabrani i objavljeni radovi Milije Belića sa ovom tematikom, koja je već dugo jedna od njegovih osnovnih preokupacija.

Reprodukcije slika i skulptura su propraćene sa nekoliko kratkih refleksija srpskog stvaraoca i teoretičara umetnosti na temu binarnosti pod naslovom „Metafizika dvojnosti“.

„Prelazak sa jedan na dva, prosto umnožavanje jedinstva, već je prvi korak ka kompleksnosti i raznolikosti sveta, čin koji prekida nepromenljivost i zamenjuje je mobilnošću. Čim se pojavi broj dva, pojavljuje se i sva beskonačnost brojeva. Spajanjem sa samim sobom, svojom reprodukcijom ili množenjem, stvara se prirodni niz brojeva, aritmetički ili geometrijski. Bilateralna simetrija je fundamentalna, primordijalna i pretežna za morfologiju živih bića“, kaže Belić u svom tekstu.

Uz prilog je data i kratka biografija umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.