U trendu

Milijana Nikolić: Zadatak opere je da pruži emociju

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Milijana Nikolić koja je govorila o svojoj ulozi u operi „Trubadur“ koja je 20. aprila na repertoara Narodnog pozorišta.

Nikolić je rekla da je „Trubadur“ Đuzepea Verdija njoj jedna od „vrlo dragih opera zato što je vrlo kompleksna sa četiri kompleksna lika“.

„Čuveni Enriko Karuzo je rekao da je relativno lako napraviti uspešnog ‘Trubadura’. Potrebna su vam četiri dobra pevača i napravili ste dobru predstavu“, rekla je Nikolić.

Mecosopranistkinja sa inostranom karijerom je rekla da je srećna što je ponovo došla Srbiji, pogotovo posle perioda kada usled pandemije nije mogla, a čitavo to iskustvo sa koronom pokazalo je kolika je povlastica biti na sceni.

Za Nikolić saradnja sa Orkestrom i Horom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu je „od neprocenjive vrednosti“, a pored dirigenta Dejan Savića istakla je „sjajnog tenora u naslovnoj ulozi“ Rozarija le Spinu, kao Grofa Lunu Dragutina Matića, koji pravi jako lepu karijeru u inostranstvu i Sanju Kerkez kao Lenoru „koja peva srcem“ .

„To publika može da prepozna, a to je jedan od osnovnih zadataka koje moramo da pružimo – emociju“, istakla je Nikolić koja igra ulogu Acučene.

„Ona je toliko jedan kompleksan lik i ja zaista sa uživanjem radim probe. Uvek pronađem, iskopam neku novu emociju. Verdi nam je ostavio takvo jedno nasledstvo i toliko smo srećni da možemo da uživamo i oživljavamo ovakve likove“, ocenila je pevačica.

Na iznenadni poziv direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova, Nikolić se odnedavno kao Amneris pridružila i postavi njihove „Aide“, kojom diriguje Azerbejdžanac Ejub Gulijev, a naslovnu ulogu ima Ferjal Turkoglu iz Turske.

„Ovo će mi biti prvi put ‘Aida’ nakon pandemije, tako da je bilo vatreno krštenje, ali je sve jako lepo prošlo. Imamo jaku želju da se ponovo vratimo na scenu da živimo naše likove i umetnosti i da podelimo sa publikom. I publika je to jako lepo prihvatila“, rekla je Nikolić.

Upitana kakav bi savet dala mladim kolegama pevačima, Nikolić se prisetila jednog razgovora sa operskom pevačicom Biserkom Cvejić (1923-2021) koja joj je rekla da pored talenta koji je vrlo važan treba da se radi puno i usavršava na mnogim poljima ne samo pevački.

„Umetnik mora da bude svestran, da poznaje kulturu, istoriju i muzičko delo u srž da bi mogao da iznese lik iskreno i stvarno. Ali onda mi je rekla: ‘Na kraju glavnu ulogu ipak igra sreća’. Sreća je jako važan faktor. Da vas čuje neko kada je vreme i da se nađe na pravom mestu. Ako radite ka tome cilj vam se približava i sreća prati hrabre“, naglasila je Nikolić.

Pošto je usled pandemije morala da bude kod kuće i miruje Nikolić je krenula da organizuje razne koncerte, gde je upoznavala posetioce sa drugačijim vrstama kompozitora i da je shvatila da „ljude jako uzbudi iskrenost, kada mogu da budu deo neke priče“.

„Tehnologija može da pomogne do neke mere, ali ako je tu tehnologija samo zbog tehnologije, ne da služi umetnosti, onda je to promašen cilj. Gubi smisao. Priča mora biti ispričana iskreno, mora imati dobre ideje. Ako tehnologija može da pomogne dobrodošla je, ali ne da zaseni“, rekla je Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar