U trendu

Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade

Književnik iz Hrvatske Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik Njegoševe nagrade za književnost, za roman „Rod“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Crne Gore.

Jergovićevo delo bilo je u konkurenciji još 17, a u užem izboru su bile i knjige Davida Albaharija i Dimitra Baševskog.

Po saopštenju žirija, Jergović je „jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca.., bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije“.

Njegov nagrađeni roman „Rod“ predstavlja „katarzu pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju“, piše u obrazloženju odluke žirija koji konstatuje da taj roman „dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima“.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade koja će biti uručena na Cetinju, doneo je Međunarodni Žiri u sastavu: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), profesor Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), profesor Aleš Debeljak (Slovenija), profesor Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).  

Dobitnici Njegoševe nagrade, ustanovljene 1963. godine, su i Mihalo Lalić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Branko Ćopić, Oskar Davičo, Desanka Maksimović, Borislav Pekić, Mirko Kovač.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.