U trendu

Miloje Radaković dobitnik nagrade „Branko Vučićević“

BEOGRAD – Filmski autor, pisac, filmski i fudbalski kritičar Miloje Radaković ovogodišnji je dobitnik nagrade „Branko Vučićević“ Šestog festivala meta filma.

Radakoviću će ovo priznanje biti dodeljeno sutra u Art bioskopu Kolarac na zatvaranju festivala, a tom prilikom biće prikazan i njegov film „Večera ili ubistvo“ (1984).

Miloje Radaković se u aktivnosti Akademskog filmskog kluba uključio krajem 70-ih godina 20. veka i tamo je snimio 14 kratkih alternativnih filmova, dok je svoja dva dugometražna filma snimio u Kanadi.

Objavio je knjige „Skokovit rez“ i „Sve što nebo dopušta“ i priredio knjige o filmu „Pansini – antifilm“ i „Režija Vojislav Nanović – poslednji pionir.“

Nagrada „Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na ovog autora, scenaristu, publicistu, prevodioca, filmskog kritičara i dizajnera, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju srpskog meta filma.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja.

U njima se koriste video materijali različitog porekla (poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova).

Meta filmovi su česta pojava i u holivudskoj produkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.