U trendu

Milosevic i Rosoh o kulturnoj saradnji Vojvodine i Slovacke

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas u Pokrajinskoj vladi sa novoimenovanim ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom o mogućnostima dalje saradnje u oblasti kulture, saopštila je Pokrajinska vlada.

„Suživot sa slovačkom nacionalnom manjinom jeste na ponos svih nas i kao što nas vekovi spajaju, tako nas raduje i budućnost u kojoj se ta saradnja nastavlja, jer je AP Vojvodina mala Evropa“, rekla je Dragana Milošević.

Ona je ambasadora Rosohu upoznala sa aktivnostima Pokrajinske vlade u vezi s nacionalnim zajednicama, među kojima je i slovačka, koja je na prostorima AP Vojvodini prisutna više od tri veka.

Miloševićeva je navela da su brojni projekti koji nas spajaju, a među njima i osnivanje i kontinuirano finansiranje rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka od Pokrajinske vlade, kao i njenu odluku o ustanovljavanju nagrade za očuvanje ljudskih i manjinskih prava, koja nosi ime velikog borca za prava Slovaka, rodom iz Kisača – Ljudevita Mičateka.

Ambasador Rosoha iskazao je zadovoljstvo što se država Srbija i AP Vojvodina zalažu za očuvanje slovačke nacionalne zajednice na ovim prostorima, i pozvao na otvaranje izložbe umetnika Jana Zoričaka, 17. februara u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu, saopštila je Pokrajinska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.