U trendu

Milovanu Danojliću nagrada “Grigorije Božović”

BEOGRAD – Pisac i akademik Milovan Danojlić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Grigorije Božović“ za trilogiju „Pisma bez adrese“, u izdanju „Službenog glasnika“.

Danojlić je, gostujući u emisiji „Deset i po“ Radio Beograda, izjavio da već godinama piše lirske hronike, dnevničku prozu, koju objavljuje u nedeljnicima i da je u knjizi „Pisma bez adrese“ sabrao svoja „stanja i raspoloženja“.

„Pisma su upućena svima i nikome posebno, to su hronike mojih duhovnih stanja i doživljaja“, rekao je Danojlić.

Kaže da ni u jednom svom tekstu, pa i u ovoj knjizi nije mogao da izbegne dve svoje preokupacije – nestanak srpskog sela i odnos prema Zapadu.

„Selo umire, to je očigledno. Da li će se obnoviti – teško je prognozirati. A naša priča sa Zapadom je tužna priča zbunjenog naroda. Ovaj trenutak je veoma težak za nas i mi tražimo neki čarobni izlaz, a čarobnog izlaza nema. Treba se okrenuti sebi, raditi, ćutati, trpeti i čekati. Valjda će jednog dana biti drukčije“, istakao je Danojlić.

Veruje da je nagradu dobio zbog sličnosti sa Grigorijem Božovićem.

„On je isto bio književni hroničar, pisao je reportaže za novine, mada je bio i odličan pripovedač i poznavalac mentaliteta našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ova nagrada nosi njegovo ime, ime streljanog pisca. Naime, odmah posle rata, u vreme velikih čistki, kad se nije sudilo, već presuđivalo bez saslušavanja, on je streljan i spada u mali broj naših ubijenih pisaca“, rekao je Danojlić i dodao da mu je čast da dobije nagradu koja nosi ime vrsnog poznavaoca psihologije srpskog naroda, odličnog pisca i velikog znalca jezika.

„Treba biti dostojan takvog imena, a pošto sam već prešao osamdesetu, verujem da me neće stići njegova tragična sudbina“, kazao je Danojlić za Radio Beograd.

U obrazloženju, žiri, u sastavu Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov, navodi Danojlićev dubok, proničući i istinoljubiv pogled u vreme.

Nagrada „Grigorije Božović“ Danojliću će biti uručena 7. juna u Zubinom potoku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.