U trendu

Milutin Mićoviću nagrada “Miroslavljevo jevanđelje“

BEOGRAD – Književnik iz Nikšića Milutin Mićović ovogodišnji je dobitnik nagrade “Miroslavljevo jevanđelje“ za knjigu „Luče u tami Crne Gore“, saopštila je Srpska književna zadruga, a vest o nagradi objavilo je Ministarstvo kulture i prosvete Crne Gore.

Odluku o nagradi doneo je petočlani žiri u kojem su bili Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić, a nagrada će biti ručena Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Knjigu su zajednički objavili Srpska književna zadruga, Eparhija budimljansko-nikšićka i Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Laureat Milutin Mićović (68) je pesnik, esejista, pisac romana, prisutan u srpskoj književnosti već četvrt veka.

Žiri u obrazloženju navodi da se u knjigama eseja „Tako su govorili Crnogorci“, „Pisma iz Uranopolisa“, „Srpski lavirint i crnogorski minotaur“, „Njegoš i savremena Crna Gora“, „Njegoševa Luča”, autor bavi književnim, ali i moralno-filozofskim razmatranjem crnogorskog nacionalnog identiteta u odnosu na njegoševsku misao i tradiciju.

Pisac se bavi tim temama “sa širim osvrtima na društveno-istorijske okolnosti koje čine složenim poimanje i samorazumevanje crnogorskog kulturnog i duhovnog života”, uočio je žiri.

Prema njihovoj analizi nagrađena knjiga „Luče u tami Crne Gore“ na gotovo 700 strana u više odeljaka i pravaca razmatra, osvetljava i tumači duboku ideju Petra Petrovića Njegoša „od samih dometa njegovog pesništva pa sve do života tog opusa – poezije u narodu i državno-političkom organizmu Crne Gore, ali i znatno šire“.

Centralna tema nagrađene knjige je pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta zemlje.

“Mićović se osvrće na nasleđe, ali na svetosavsku i vidovdansku tradiciju u naše doba, krenuvši od Njegoša. I pisci našeg vremena, počev od mitropolita Amfilohija do savremenih pesnika produžuju, u modernim formama, zavetnu misao koja čini tu luču (svetlost) u mnogim nejasnoćama ideološke prošlosti i sadašnjosti”, zaključio je žiri.

Milutin Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije poput Antologije savremenog srpskog pesništva „Iz veka u vek“ (Moskva 2003).

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada među kojima su nagrade „Marko Miljanov“, „Miodrag Ćupić“, međunarodne nagrade „Vrata poezije“, „Orden V. V. Bolotova“, posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije.

Za nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“ ove godine stiglo je 19 predloga, a u užem izboru našli su se „Nedospev“ Bećira Vukovića, „Pepeo“ Radomira Uljarevića, „Krvava katedra“ Ilije Lakušića, „Lepota robijanja“ Novice Đurića, „Vrijeme riječi: Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine“ Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića i „Sirene za uzbunu“ Nikole Nikolića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.