U trendu

Min. kulture: Odmah po formiranju vlade resavanje problema

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je večeras da će, povodom navoda umetničkih udruženja o dugovanjima samostalnim umetnicima, odmah nakon formiranja nove vlade nastaviti da rešava zaostale probleme u ovoj oblasti u cilju unapređenja položaja umetnika i daljeg razvoja srpske kulturne scene.

Ministarstvo ovom prilikom napominje da je tražene podatke od reprezentativnih udruženja samostalnih umetnika o visini duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika dobilo tek nekoliko meseci od poslednjeg sastanka Radne grupe koja se bavi rešavanjem tog pitanja.

Ministarstvo naglašava da će prvi naredni sastanak ove Radne grupe biti održan odmah nakon formiranja vlade, u prvoj nedelji novembra, o čemu su predstavnici udruženja već obavešteni.

Zadatak Radne grupe je upravo da nastavi da rešava problem dugovanja u saradnji sa nadležnim ministarstvima i predstavnicima samostalnih umetnika.

Kada je reč o konkursima u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo napominje da će, poštujući sve zakonske procedure, raspisati konkurse odmah po usvajanju budžeta za 2023. godinu.

Ministarstvo podseća da je završilo sve konkursne procedure transperentno i u skladu sa zakonskim okvirima predviđene u ovoj godini i da je rezultate objavilo na sajtu, kao i da je na vreme i bez odlaganja pristupilo pribavljanju saglasnosti drugih nadležnih organa u skladu sa svim propisanim procedurama.

Ranije danas je u Beogradu na konferenciji za medije povodom aktuelne kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“ koju su pokrenule Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Stanica – Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih kriticara AICA, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV), Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Ministarstvo kulture pozvano da reaguje povodom kašnjenje rezultata konkursa za tekuću i lošeg planiranja raspisa konkursa za narednu godinu, kao i zbog konstantnog prolongiranja rešavanja problema dugovanja samostalnih umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.