U trendu

Ministarka kulture otvorila izložbu u Etnografskom muzeju

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas izložbu „S obramicom niz put“ autora Marka Stojanovića u Etnografskom muzeju, kojom ova institucija obeležava 120 godina samostalnog rada.

Na izložbi su predstavljene kolekcije obramica (motka za nošenje tereta) Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine.

Direktorka Tijana Čolak-Antić Popović, podsetila je na istorijat Etnografskog muzeja, koji je osnovan 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja.

Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo, tumače se obeležja srpske kulture i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Na otvaranju nove postavke javnosti su se obratili i – predsednica Upravnog odbora Biljana Đorđević i muzejski savetnik Muzeja Vojvodine, etnolog Bogdan Šekarić.

Ovom prilikom realizovana je i dodela nagrade „Borivoje Drobnjaković“ za životno delo a koju je dobio Radenko Ljubinković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.