U trendu

Ministarstvo: Čeku bi da skrene pažnju sa stvarnih problema

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja komentarisalo je izjavu predstavnika privremenih kosovskih institucija Hajrula Čekua o tome da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i da je prisustvo Kfora oko manastira Visoki Dečani simbolično, podsetivši da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji je 20 godina pod snažnom vojnom zaštitom, a od 2006. je upisan i na Uneskovu listu Svetske baštine u opasnosti.

„Stoga nije jasno na koje bezbednosne izveštaje se poziva predstavnik privremenih institucija Prištine imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih, kao i najnoviji izveštaj Misije OEBS-a iz jula ove godine koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve u periodu od 2014. do 2020. godine“, navelo je Ministarstvo.

Iz tog resora posebno napominju da je tokom pogroma širom Kosova i Metohije u martu 2004. uništeno ili srušeno 136 objekata srpske pravoslavne crkve, od kojih većina građevina do danas nije obnovljena.

Izjavu Čekua Ministarstvo zato vidi kao pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja. „Ugrožavanje prava i kulturnog nasleđa, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na KiM“, konstatuje Ministarstvo i ukazuje da Priština još jednim u nizu apsurdnih nastupa predstavnika privremenih institucija u naporu da promoviše lažnu državu, pokazuje odsustvo i najobičnijeg razumevanja za smisao kulturnog nasleđa i brige o kulturi.

Ministarstvo navodi da ne treba da čudi da oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasleđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, već ih „samo“ uništavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vernike, proglašavaju brigu Srbije za kulturno i versko nasleđe za zloupotrebu.

„Njih očigledno boli činjenica da svest o pravednosti i uspehu zalaganja Republike Srbije za negovanje kulturnog nasleđa postaje sve bolje prepoznato širom sveta i da zaštita prava na baštinu kojoj je posvećena Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja dobija sve više na značaju“, ocenilo ja Ministarstvo i poručilo da će nastaviti da ukazuje na podmetanja i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost srpskog kulturnog nasleđa na KiM za nacionalni identitet i svetsku baštinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.