U trendu

Ministarstvo: Naš interes je da se kultura u Srbiji osnaži

Beograd, 01.06.2022 – Ministarstvo kulture i informisanja, povodom navoda u medijima u kojima se prenosi rezime izveštaja Državne revizorske institucije o reviziji svrsishodnosti poslovanja zaštite nepokretnih kulturnih dobara od 2021. godine, ističe da je reč o starom izveštaju koji nije obuhvatio mere i aktivnosti koje je Ministarstvo u međuvremeno preduzelo i sprovelo, saopštili su iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je „početkom aprila ove godine dostavilo odgovor Državnoj revizorskoj instituciji o preuzetim merama po svim tačkama izveštaja, a Državna revizorska institucija je na osnovu toga 14. aprila 2022. godine, uradila novi, Poslerevizioni izveštaj u kome je ocenila njegovu verodostojnost i preduzete mere ispravljanja kao zadovoljavajuće“

„Naš interes je da se kultura u Srbiji dugoročno, strateški i programski osnaži i pozicionira kao jedna od glavnih segmenata razvoja Republike Srbije. U tom cilju, Ministarstvo kulture i informisanja je pokrenulo inicijativu donošenja Strategije razvoja kulture Republike Srbije za period 2024-2029. godine, a rok za donošenje nacionalne strategije kulture je godinu dana“ navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Povodom ocene da Nacionalni savet za kulturu ne funkcioniše skoro pet godina, Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da je prepoznalo taj problem i da je još prošle godine u skupštinsku proceduru uputilo Predlog o imenovanju 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu.

„Skupština Srbije je ovaj predlog usvojila na sednici od 26. novembra 2021. godine, čime je otklonjen višegodišnji zastoj u radu. Nacionalni savet za kulturu usvojio je program rada, sastaje se jednom mesečno i razmatra pitanja stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture. Takođe, Nacionalni savet za kulturu biće uključen u izradu Strategije razvoja kulture Republike Srbije“ navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju „aktivnostima Ministarstva otklonjena zastarelost opšteg zakonskog propisa zasnovana na Zakonu o kulturnom dobrima iz 1994. godine, kojim je bila uređena oblast zaštite kulturnog nasleđa“

„Ministarstvo kulture i informisanja radilo je na promeni i osavremenjivanju pravnog uređenja zaštite kulturnih dobara. Nakon izrade Nacrta i sprovedene javne rasprave, 23. decembra 2021. godine Narodna skupština je donela novi i savremen krovni zakon – Zakon o kulturnim nasleđu, koji uređuje celokupnu oblast zaštite kulturnog nasleđa“ poručuju iz Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.