U trendu

Ministarstvo: Vandalski čin u Štrpcu jasna poruka pretnje

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas napad na Crkvu svetog Petra i Pavla u Brodu kod Štrpca, skrnavljenje i ispisivanje grafita terorističke organizacije OVK i ukazuje na povećan stepen uroženosti srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

„Uporedo sa agresivnom kampanjom zloupotrebe kulture i srpskog kulturnog i verskog nasleđa koju Priština vodi prema međunarodnim organizacijama, svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja objekata Srpske pravoslavne crkve“, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ukazuje da ovaj vandalski čin predstavlja jasnu poruku pretnje, a da istovremeno raskrinkava dvoličnost Prištine u njihovom jalovom pokušaju prikazivanja stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture.

Iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da „potpuno suprotno tim namerama da se takozvana lažna država predstavi kao toleralnta i multikulturalna, koja tobože garantuje prava svima, na ovaj način još jednom na delu pokazuje da nije u stanju da štiti crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve od kontinuiranih napada i nasrtaja.

Ministarstvo kulture i informisanja zahteva i hitno rasvetljavanje ovog događaja i kažnjavanje počinilaca u cilju suprostavljanja ekstremizmu i nasilju, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar