Ministarstvo za kulturu u borbi protiv piraterije

Već i vrapci znaju da je u Srbiji regulativa koja se odnosi na zaštitu autorskih prava zastarela, da ne zadovoljava potrebe, te da iziskuje novo rešenje na sistemskom nivou.

Godine nemaštine, politička i ekonomska nestabilnost i atmosfera beznađa koja je vladala u srpskom društvu rezultirale su potpunim odsustvom zaštite intelektualne svojine i autorskih prava. Jedini način za zaradu u opštem siromaštvu bilo je zaobilaženje svih propisa koji se tiču zaštite intelektualne svojine.

Država je, po receptu “hleba i igara”, gledala kroz prste (gotovo) svima, od vlasnika pojedinačnih video klubova pa do najkrupnijih igrača. Besplatan softver, televizijske premijere holivudskih hitova pre njihovih bioskopskih premijera u Americi i muzički diskovi po bagatelnim cenama obeležili su u Srbiji devedesete godine veka koji je za nama.

Strateško opredeljenje aktuelne vlade Srbije za priključivanje evroatlantskim integracionim procesima donelo je nove vetrove u mnoge oblasti javnog, pa i privatnog života u Srbiji, između ostalog i u oblast zaštite autorskih prava.

Posle brojnih najava da će početi da usklađuje zakonodavstvo i politiku u ovoj oblasti sa evropskim standardima, vlada je preduzela prvi značajniji korak ka ostvarenju tog cilja. Po obimu, on se možda i može tumačiti kao simboličan čin, ali to ga ne lišava svojstava očiglednog vesnika novog društvenog ambijenta.

U svom saopštenju od 7. februara 2002, Ministarstvo kulture obaveštava javnost da je, zahvaljujući kontinuiranom zajedničkom delovanju radi utvrđivanja regularnosti prometa i iznajmljivanja nosača zvuka i slike, u kojoj su učešća uzeli Ministarstvo finansija, Uprava javnih prihoda, Ministarstvo trgovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo kulture, krajem prošle godine zaplenjena veća količina video i audio kaseta, kompakt diskova i prateće opreme.

Konkretno, tržišna inspekcija zaplenila je 35.360 kompakt diskova, 16.801 audio kasetu i preko 2.000 VHS i DVD filmskih zapisa, donevši pritom 35 rešenja o zatvaranju objekata koji su nelegalno trgovali opremom. Podneto je preko dve stotine zahteva sudiji za prekršaje i izrečeno 283 mandatne kazne.

Sa druge strane, finansijska policija je, u svojim akcijama kontrole, zaplenila 22.601 video kasetu, 11.175 kompakt diskova i preko 10.000 audio kaseta.

Zaplenjeni materijal se trenutno nalazi na punktovima širom Srbije, a najavljuje se da će biti prenet u Beograd i javno uništen. U saopštenju se takođe navodi da akcija kontrole kontinuirano traje, a Ministarstva kulture i finansija završavaju rad na uredbama kojima će u najskorije vreme biti regulisan promet svih nosača zvuka i slike.

Da li će se ovakva agilnost ispoljiti i pri rešavanju problema autorskih prava i intelektualne svojine na zakonodavnom nivou, ostaje da vidimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.