U trendu

Miomir Grujić Fleka kao tema izložbe od 3. juna u MSU

BEOGRAD – Javno kustosko vođenje kroz izložbu “Miomir Grujić Fleka (1954-2003): Javni ilegalac” biće održano 3. juna u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a kroz postavku će voditi kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević.

Projekat „Javni ilegalac“ posvećen je kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, a čine ga tri nezavisne celine.

Umetnik Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu navedenih godina u Srbiji, pokrenuo je više ideja koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najvažnije klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona.

U Salonu MSUB održava se retrospektivna izložba, a u Remont galeriji su bili predstavljeni do sada neizlagani radovi – aktovi umetnika, dok je u izdanju „Remont NUA“ (Nezavisna umetnička asocijacija) izašla monografija.

Krajem osamdesetih umetnik zbog oštećenja vida započinje novu društveno angažovanu fazu, realizovanu kroz pomenuti autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

Kao kompleksan poduhvat predstavljanja značaja tog umetnika, ova izložba je fokusirana na njegov kratak opus vizuelnog stvaraoca, koji je manje poznat javnosti.

Izložba je koncepcijski podeljena u tri zone, a prva nosi naziv “Identitet versus Autoritet” i predstavlja kultne tekstove ovog autora.

Druga je “Instinkt zona”, inspirisana kultnim Flekinim tekstom „Instikt-ultrazona“ i bavi se njegovim vizuelnim – slikarskim radovima ’80-tih godina.

Treća “Zombi zona” u formi je dokumentacije i audio – video radova, a ukazuje na neuništivost duha, društveni angažman i kreativnu snagu umetnika.

Miomir Grujić Fleka (1954 – 2003.) studirao je pravo i slikarstvo, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1985. u Beogradu, gde je i magistrirao 1987. godine.

Od sredine ’70-tih godina bio je aktivan na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni kreativac.

U rad Kluba Akademija unosi nove standarde, programski povezuje vizuelnu umetnost i rokenrol scenu, dok u istom periodu intenzivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama.

Krajem osamdesetih godina Grujić oboleva i gubi vid.

Na aktuelnoj izložbi u MSU dozvoljen je boravak 30 posetilaca u isto vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.