U trendu

Misteriozni rukopis

Posle nekoliko temeljnih i nagrađivanih istorijskih studija među kojima je najzapaženija bila "300" ratnika (o bici u Termopilskom klancu), Andrea Fredijani, čuveni poznavalac srednjovekovne istorije, objavio je roman "Jerusalim", zasnovan na misterioznim, ali neoborivim istorijskim podacima.
Siže Fredijanijevog romana smešten je u vreme opsade Jerusalima 70. g.n.e. i prati mladog člana Isusove porodice koji od uništenja spasava spise Hristovog brata Jakova. Taj rukopis se više od hiljadu godina kasnije pojavljuje u jevrejskoj zajednici u Majncu, a Jevreji nameravaju da ga iskoriste kao dokaz svoje potpune nevinosti u vezi sa Isusovom smrću, za koju su bili optuživani. Zajedno sa ovom sudbinom, Fredijani prepliće još osam priča: dveju sestara Jevrejki, jedne prostitutke polupaganke, monaha iz benediktanskog reda, arapskog emira i trojice ratnika. U mnogobrjnim zapletima koji zuključuju progone, napade, spletke i tajne, oni se, svako na sebi svojstven način, bore za Sveti gral i iskupljenje svojih greha.
Čitaoci tako dobijaju priliku da vide borbu nekoliko različitih religija, borbu koja iz dana u dan postaje sve bezobzirnija i kulminira osvajanjem Jerusalima koji se smatra jednim od najsurovijih istorijskih pokolja. Prevodilac je Gordana Subotić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.