U trendu

Mladi muzičari iz pet država izveli Malerovu simfoniju u Novom Sadu

NOVI SAD – Završnica prve faze evropskog projekta „Sound of ćange“ obeležena je sinoć koncertom na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru koga je sto mladih, iz pet evropskih država, sviralo kao jedan Malerovu petu simfoniju.

Srpsko narodno pozorišta jedan je od partnera ovog velikog projekta, čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu.

Upravnik SNP-a istakao je da je projekat izuzetno značajan, a da je prva faza najznačajnija za mlade umetnike, jer se bazira na davanju podrške, „vetra u leđa“, afirmisanju neafirmisanih umetnika, dodajući da kao ustanova imaju veliko iskustvo u promovisanju mladih umetnika.

„Prošle godine smo zaposlili mlade ljude u Drami, Baletu i Operi i uvek smo spremni i raspoloženi da pomognemo mladima, rekao je Stankov.

Maestro Osvaldo Fereira, idejni tvorac projekta, rekao je da SNP dobar izbor za početak kreativnog poduhvata, a da je izbor Malera u skladu sa čitavom idejom i izborom mesta.

„Maler je umetnik koji je imao mnogo poteškoća u životu, i u profesionalnom radu. Bio je Jevrej i taj problem identiteta u Evropi može najbolje da se predstavi kroz muziku koja spaja sve različitosti i suprotnosti. U umetnosti svi smo prijatelji, familija, braća“, rekao je Fereira.

Pored Srpskog narodnog pozorišta, partneri na projektu „Sounds of ćange“ su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija Noletia iz Španije, Internacionalni muzički festival,Koblenc iz Nemačke, kao i Kulturno društvo BSA iz Slovenije.

Nakon koncerta u Novom Sadu, grupa umetnika nastupiće 16. avgusta u Ljubljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.