U trendu

Mocart i Betoven čuvaju železničke stanice

Nemci su probali, i kažu da je metod efikasan. Na primenu zanimljive taktike odlučila se i britanska kompanija First Great Eastern Railway, koja će „angažovati“ Mocarta i Betovena u čuvanju železničkih stanica.

Iz zvučnika na određenim stanicama, naročito ugroženim vandalskim ponašanjem, čuće se dela ova dva kompozitora, ne previše glasno (kako ne bi potisnula najave polazaka i odlazaka), ali dovoljno čujna. Da li ovakva muzika umiruje vandale?

Objašnjenje je mnogo banalnije: obesni tinejdžeri, koji se često okupljaju na stanicama u večernjim i noćnim satima, ne smatraju velike kompozitore dovoljno zanimljivim. Klasična muzika, pokazala su nemačka iskustva, odbija mlade ljude, koji je smatraju dosadnom. Sa mesta na kome se ona čuje ubrzo odlaze kako bi pronašli stanicu gde ne „stražare“ Mocart i Betoven.

Britanska iskustva pokazuju da je na stanici na kojoj je eksperimentalno puštana klasična muzika zaista smanjeno destruktivno ponašanje: ni britanski tinejdžeri ne uživaju u besmrtnim operama i simfonijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.