U trendu

Mocart i Betoven za vojvođanske paore

NOVI SAD – Nastupom kvarteta „Pneuma“ iz Novog Sada u selu Žarkovac kod Rume, sutra počinje sezona koncerata klasične muzike u vojvođanskim selima pod nazivom „Zrna“, u organizaciji Udruženja građana Dunavska sonata.

Koncert klasične muzikre u Žarkovcu, koji otvara ovogodišnju seriju „Zrna“, biće održan na glavnom trgu, kod spomenika dr Žarku Miladinoviću sa početkom u 18.30 časova.

Na repertoaru su dela Mocarta, Lista, Betovena, Čajkovskog i Pjacole.

Pored Žarkovca koncerti će biti održani u Rančevu kod Sombora, Banatskom Aranđelovu u opštini Novi Kneževac, u selu Vojvoda Stepa kod Nove Crnje i Potporanj kod Vršca.

Koncerti su besplatni i održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dunavska sonata je od osnivanja 2015, u cilju promovisanja vrhunskih dela klasične muzike, njenog približavanja običnom čoveku i afirmacije mladih muzičara, organizovala više od 150 koncerata na više od 50 lokacija u Novom Sadu. Mladi umetnici su nastupali na gradskoj plaži Štrand, na Keju, zelenim površinama u mesnim zajednicama pretvorenim u koncertne bine, gradskim pijacama, istakla je Milica Trifunov iz Dunavske sonate.

Ove godine smo, navodi, odlučili da napravimo nov iskorak i da održimo seriju koncerata u seoskim sredinama, u kojima su događaji vrhunske kulture prava retkost.

Kultura ne sme biti izolovana, ona mora ići u susret čoveku. Njena snaga je u tom susretu sa publikom. Očekujem veliku posećenost, rekla je Trifunov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.