U trendu

“Moj muž“ premijerno u JDP kao mešavina smeha i plača

BEOGRAD – Duo drama “Moj muž” prema istoimenoj zbirci priča makedonske autorke Rumene Bužarovske, u režiji Jovane Tomić, biće premijerno izvedena sutra veče na Sceni “Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavila je danas autorska ekipa na konferenciji za medije.

Upravnica JDP-a Tamara Vučković otkrila je da će na premijeri prisustvovati i spisateljica Bužarovska, koja specijalno dolazi u Beograd upravo zbog scenskog dela prema njenim pričama.

Autorka Rumena Bužarovska (1981) iz Skoplja do sada je objavila četiri zbirke priča – “Žvrljotine” (2006), “Osmica” (2010), “Moj muž” (2014) i “Nikuda ne idem” (2018).

Knjige su joj prevedene na engleski, nemački, mađarski, italijanski, albanski i na sve jezike prostora bivše Jugoslavije.

Sada će se prvi put izvesti komad prema njenim delima, upravo iz zbirke “Moj muž”, kako glasi i naziv predstave.

Umetnički direktor JDP-a i poznati reditelj Gorčin Stojanović istakao je da je makedonska autorka jedna od omiljenih pisaca u Srbiji, sa prostora celog regiona, i da je reč o sjajnom piscu, čije su priče donekle u stilu pripovedaka velikog Antona Pavloviča Čehova.

Stojanović je gledao dan ranije generalnu probu i bio oduševljen mladim glumicama u ovoj duo drami – Sanjom Marković i Jovanom Belović.
Po njegovim rečima, predstava je veoma nekonvencionalna, prava mešavina smeha i plakanja, jedinstven “emotivni rolerkoster”, koji ima preciznu režiju i tačan likovni izraz.

Rediteljka Jovana Tomić, koja je takođe na sceni Studio postavila delo “Natan Mudri” Gotholda Efraima Lesinga, izjavila je da je suptilnost u jeziku autorke Bužarovske glavna odrednica cele predstave.

Zbirka “Moj muž” ima 20 priča, a rediteljka je sa svojim autorskim timom izdvojila pet, koje je oživela uz pomoć dve mlade glumačke nade.

Kako je navela, glavna tema je odnos među ženama, ali kroz širi spektar likova – majke, ćerke, prijateljice, koleginice.

„Žene kao likovi su svuda oko nas, a u drami one imaju različiti socijalni krug, imaju patrijarhalni kontekst. Taj tvrdi patrijarhat je gotovo identičan i u Makedoniji, Srbiji, celom regionu”, istakla je rediteljka.

„Retko kad se dešava da su i glumci uključeni u sam kreativni proces, a to nam se desilo sada sa dve veoma talentovane glumice, tako da smo svi zajedno stvarali ovu predstavu kroz istraživanje“, zaključila je Tomić.
Glumica Jovana Belović je rekla da su se kockice u potpunosti poklopile sa ovim projektom, što se ne dešava često – da svi “prorade” kao jedna ekipa.

„Našem istraživanju nikada nema kraja, što me posebno raduje, i koliko god sam srećna i uzbuđena što sutra imamo premijeru, toliko sam i tužna što više nećemo imati probe, i da još malo istražujemo likove“, naglasila je Belović, diplomirana glumica sa Akademije umetnosti Novi Sad, poznata iz serije „Vojna akademija“.

Sa tim se slaže i njena direktna partnerka u predstavi Sanja Marković, koja je podvukla da su bili istinska porodica na probama, i svakog dana su imali nešto novo da dodaju, nadgrade, prilagode, dorade, da projekat bude što uspešniji.
„Sinoć smo imali nešto novo, verujem i večeras na probi ćemo izvesti takođe nešto novo, ovo je neprekidan proces rađanja naših ideja, što je divno, jer nam se dešavaju samo lepe stvari u pripremi“, dodala je Sanja Marković, viđena u beogradskim predstavama – “Putujuće pozorište Šopalović” (JDP), “Kaligula” (Narodno pozorište), “Uspavana lepotica” (Boško Buha) i drugim.

Kostimograf Maja Mirković je definisala da je “Moj muž” komedija, što je žanr koji voli da radi, posebno u ovo vreme pandemije, ali da je zapravo i drama sa elementima komičnog.

Kako je približila dramu, tu se stvara se šira slika i niz situacija iz odnosa dve žene, što je u ovom delu, po njenim rečima, dovedeno do visokog kvaliteta u pogledu rediteljskog, likovnog i glumačkog rešenja.

Autorski tim saradnika čine još kompozitor muzike Luka Mejdžor i dramaturg Dimitrije Kokanov, a reprize predstave su – 15., 22. i 28. aprila.

Nakon nedavne uspešne premijere komada “Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, sledeći projekat JDP-a posle dela „Moj muž“ biće čuvena drama “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović, u novoj verziji reditelja Ivana Vanje Alača, koja će konačno biti izvedena 26. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar