U trendu

Mona Liza napravljena od 330 Rubikovih kockica na aukciji

PARIZ – Mozaik s likom Mona Lize, napravljen od 330 drečavih kvadratića Rubikovih kockica, biće ponuđen na prodaju u Parizu, samo nekoliko metara niže niz ulicu od zdanja u kojem se nalazi original Leonarda da Vinčija, javlja Rojters.

Očekuje se da će ovo delo iz 2005. godine francuskog urbanog umetnika Invajdera, dostići cenu do 150.000 evra (165.000 dolara) na aukciji moderne umetnosti, saopštili su danas organizatori prodaje iz umetničke kuće Artkurijal.

Umetnik je koristio kvadratiće drečavih bolja iz Rubikovih plastičnih pazl kocki da napravi mozaik Mona Lize s njenim čuvenim osmehom.

„Skoro da ne treba da vidite detalje. Znate da je to Mona Liza, jednostavno zbog položaja, kompozicije, to je ono što je čarobno“, izjavio je Arno Olivo, šef Artkurijalovog odseka za urbanu umetnost.

Aukcija, koja će biti održana 23. februara, poklapa se sa grandioznom izložbom Leonarda da Vinčija u obližnjem Luvru, domu originalne Mona Lize, kojom se obeležava 500 godina od smrti italijanskog renesansnog majstora.

Anonimni ulični umetnik Invajder stvorio je sebi ime praveći mozaike od keramičkih pločica na zidovima zgrada širom sveta, na kojima su često prikazani likovi iz video igara i stripova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.