U trendu

Monodrama „Nenapisana pisma“ 3. decembra u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Monodrama „Nenapisana pisma“, rađena prema tekstu Milkice Miletić, a u režiji Nataše Radulović i izvođenju Vanje Milačić, doživeće svoju beogradsku premijeru 3. decembra na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u sklopu obeležavanja 148 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović.

Monodrama je premijerno izvedena u oktobru u Domu kulture Čačak kao deo pratećeg programa izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“, koju je upriličila Umetnička galerija „Nadežda Petrović“.

Ovaj izložbeni prostor je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu tom prilikom predstavio zbirku etnografskih predmeta iz pariskog ateljea ove srpske slikarke.

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić, kojoj je poveren lik Nadežde Petrović, izjavila je da je počastvovana što su joj Grad Čačak i njegovi stanovnici ukazali pri tumačenju lika ove znamenite Srpkinje.

„Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje Grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim svojih visokoumetničkih slikarskih radova, ona nam je ostavila i mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti“, istakla je Milačić.

Čačanska književnica Milkica Miletić je u svom tekstu „Nenapisana pisma“ oživela lik Nadežde Petrović inspirisana njenom slojevitom ličnošću, emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima.

Predstava je nastala u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i izvršnoj produkciji beogradske kuće Fejm solušns i realizovana uz podršku Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, Nacionalne platforme „Srbija Stvara“ i Doma kulture Čačak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.