U trendu

Monodrama „Nenapisana pisma“ izvedena u Čačku

ČAČAK – Predstava Gradskog pozorišta Čačak „Nenapisana Pisma“ po tekstu Milkice Miletić, a u režiji Nataše Radulović ponovo je izvedena 20. maja u Čačku.

Ovoga puta predstava je izvedena na letnjoj sceni u dvorištu čačanske Gimnazije i u sali Doma učenika, kao jedna od aktivnosti međuinstitucionalne saradnje u oblasti kulture i obrazovanja grada Čačka.

Monodramu izvodi glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić.

„Srela sam neke mlade ljude koji su mi rekli da ne znaju ko je Nadežda Petrović. Kao da su mi šamar opalili. Između ostalog i o tome govori monodrama. U predstavi izgovaram rečenicu: Treba li da se borim sa sobom i koga će to za sto godina interesovati. Ova akcija grada Čačka koja je počela sa Gimnazijom i Domom učenika pokazna je vežba kako se čuva zaostavština i kako se brine o obrazovanju mladih. Obrazovanje nije samo školska klupa i neizmerno sam srećna što sam deo kulture ovog grada i zahvalna što imam priliku da kao glumica primaknem lik jedne od svojih heroina mladima. Čačak je dobio posebno mesto u mom ženskom srcu umetnika“, istakla je Milačić.

Direktor gradskog pozorišta Čačak Bratislav Janković naglasio je da su ovakve akcije neophodne i da će u budućnosti one biti sve češće.

Na inicijativu gradskog rukovodstva nedavno je potpisan sporazum o saradnji ustanova obrazovanja i kulture da se kao obavezan vid vannastavnih aktivnosti uvede praćenje kulturnih programa i manifestacija za učenike osnovnih i srednjih škola.

„Izvođenje monodrame Nenapisana pisma, koja se bavi životom i umetničkim stvaralaštvom Nadežde Petrović, prva je aktivnost u realizaciji ovog sporazuma. Važno je da mladim ljudima približimo, ne samo stvaralaštvo nego i sam životni put koji je Nadežda morala da prođe i da tako shvate zašto je danas toliko slavljena i cenjena. Da kroz ovu monodramu možda i popunimo neke nedostatke u njihovom znanju, koje ne mogu da dobiju kroz sam školski program“, rekao je Janković.

Monodrama Nenapisana pisma, gostuje na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu u Utorak 24. maja, i 4. juna u Subotičkom Narodnom pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.