U trendu

Monti Pajton u američkom pozorištu

Jedanaest godina posle smrti Graham-a Chapman-a, otkrivena je njegova drama napisana sredinom „70-tih godina. Podsetimo se: Graham je bio član slavne i neverovatne Monthy Python ekipe, koja je iz korena promenila naše shvatanje humora, a umro je 1989. godine od raka grla. Njegova farsa Oh Happy Day („Oh, srećni danu“) je napisana u saradnji sa komediografom Barry Cryer-om i tek nedavno pronađena.

Pajtonovci John Cleese i Michael Palin će biti specijalni savetnici u procesu postavke ovog komada u Dad“s Garage Theatre, Atlanta, SAD. Već sama audicija u ovom pozorištu je počela urnebesno: David Sherlock, Chapman-ov bliski prijatelj je poslao i Chapman-a na audiciju, naravno u obliku staklene bočice sa njegovim pepelom! Obećao je da će poslati još jednu na premijeru.

Prvobitna ideja je bila postavka ove farse u Londonu ili Njujorku, ali je izbor pao na američku trupu koju je producent Jim Yoakum video u izvedbi farse engleskog autora Joe Orton-a. Trupa je plenila moćima improvizacije i smislom za humor pa je „akcija“ preseljena u Atlantu.

Komad uključuje porodične „zavrzlame“, zamene identiteta, venčanja i „junaka“ koji krije svoju homoseksualnost. Naravno, sve začinjeno apsurdom i uvrnutim humorom svojstvenim Pajtonovcima. Chapman-ova farsa je ostala nedovršena, tako da će američka trupa, zajedno sa prisutnim Pajtonovcima, probati da komad dopiše u duhu preminulog pisca, prisutnog u obliku staklene bočice sa pepelom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.