U trendu

Muzej Jugoslavije: Rođendan izlozbom O fabrikama i radnicima

BEOGRAD – Izložba „O fabrikama i radnicima“ autorke Brede Bizjak biće otvorena 1. decembra u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja 25. rođendana ove institucije, i trajaće do 15. decembra.

Muzej Jugoslavije postavku realizuje u saradnji sa Muzejem nauke i tehnike i kako su organizatori najavili, jedan njen deo biće otvoren 1. decembra u Muzeju Jugoslavije, dok će nastavak biti upriličen 7. decembra u Muzeju nauke i tehnike.

Izložbu su pripremili kustosi ove dve instucije – Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević i muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike Rifat Kulenović ističu da je dve institucije povezala želja da istražuju i prikažu javnosti industrijsko nasleđe koje je važan deo aktuelnog naučno-tehničkog i kulturnog nasleđa.

“Ovim fenomenom bave se oba muzeja: Muzej nauke i tehnike, matičan za istoriju nauke, tehnike i tehnologije, i Muzej Jugoslavije, matičan za društvenu istoriju i jugoslovensko nasleđe. Polja istraživanja ovih ustanova se preklapaju i međusobno obogaćuju”, navode Knežević i Kulenović.

Postavka “O fabrikama i radnicima“ se bavi industrijalizacijom na teritoriji današnje Srbije – od njenih ranih pojava sredinom 19. veka, do danas.

Po rečima organizatora, “ova važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Kako je najavljeno, izložba se može pratiti kroz pet industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Ovom prilikom biće prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

“Lokaliteti su ciljano odabrani kako bi se kroz specifičnosti njihovog razvoja prikazali brojni fenomeni koji se vezuju za proces industrijalizacije: uloga kapitala, položaj radničke klase, radnički standard i (prinudni) rad, prirodna uslovljenost industrije i promene u prirodnoj sredini koje nastaju industrijskim delovanjem, kao i veza industrije i nauke”, navode kustosi i kustoskinje izložbe.

Oni dodaju i da ovi lokaliteti “verodostojno oslikavaju društvene promene jer su u procesima privatizacije i deindustrijalizacije uglavnom svi prestali da postoje ili su opstali u značajno izmenjenom obliku.“

“Institucionalna briga da se ovo nasleđe sačuva u najvećem broju slučajeva je izostala i, nažalost, postoji mali broj dobrih primera zaštite. To nas je i motivisalo da se bavimo ovim nasleđem”, kaže kustoski tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.