U trendu

Muzej Jugoslavije: Zografova knjiga, Rambov koncert. . .

BEOGRAD – Muyej Jugoslavije predstavio je danas planirane programe u aprilu i maju, a publika će između ostalog imati prilike da uziiva u koncertu Ramba Amadeusa, da se upozna sa novom Zografovom knjigom…
Domaćin događaja Neda Knežević, kao direktorka Muzeja Jugoslavije, napravila je presek budućih značajnih projekata sve do kraja maja, u kome će učestvovati muzičar Rambo Amadeus, strip umetnik Aleksandar Zograf, a biće realizovana i izložba o kolekciji slika Jovanke Broz (1924-2013).

Za predstavnike medija organizovano je i specijalno vođenje kroz Muzej, koje obuhvata obilazak izložbi „Umro je drug Tito“ u Kući cveća i „O fabrikama i radnicima“ u zgradi Muzeja 25. maj.
Knežević je podsetila da su program novih aktivnosti počeli u nedelju, 3. aprila, kada je održan „Porodični dan“, posvećen deci, roditeljima, generalno porodici.

Muzej Jugoslavije je tom prilikom ponovo otvorio vrata Parka skulpture za najmlađe posetioce i njihove pratioce, gde se publika mogla upoznati sa 20 skulptura značajnih jugoslovenskih umetnika, razliličitih stilova i pravaca, od realizma i intimizma do klasične skulpture socijalističkog realizma.

Prvi naredni događaj u Muzeju Jugoslavije biće izveden 9. aprila od 13 časova, kada će upravo mr Neda Knežević voditi turu za obilazak „Zgrada kao muzejski predmet“, koja će krenuti od platoa ispred zgrade Muzeja 25. maj, nastaviće se na soliteru preko puta ove institucije, i biće okončana u samom Muzeju.

Zgrada je sagrađena u periodu 1961.-1962. godine i bila je poklon predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu na njegov 70. rođendan.

Kako je navedeno, zgrada Muzeja 25. maj važan je muzejski predmet Muzeja Jugoslavije koji ima jedinstvenu kulturnu, društvenu, umetničku i pre svega istorijsku vrednost.

Muzej je projektovao arhitekta Mihailo Mika Janković, po kome se i zove ulica gde se nalazi ustanova.

Ova tura će biti ponovljena za publiku 23. aprila i 24. maja

Multimedijalni spektakl, događaj koji će, prema rečima direktortke Knežević, sigurno izazvati veliku pažnju, održaće se 16. aprila kada je planirana promocija knjige „Priče iz Drugog rata“ strip autora Aleksandra Zografa.

U publikaciji je sabrano 30 stripova istaknutog autora devete umetnosti koji na specifičan način osvetljavaju događaje tokom Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Promocija je veoma maštovito osmišljena, jer uključuje i muziku kao važnu pratnju, gde će tri muzičara iz Italije svirati na harmonici, čelu i bubnjevima.

Tako će Federiko Galvani, Luka Zulian i Alan Liberale imati mini koncert, odnosno više muzički performans, dok Zograf na licu mesta uživo stvara crteže vezane za tu publikaciju.

Događaj će biti prenošen direktno preko velikog platna, dok će u pauzama umetnik govoriti o svojim stripovima iz publikacije.

Italijansko izdanje knjige već je predstavljeno u sličnom formatu u Veneciji, Milanu i Torinu.

Naredni događaj Muzej Jugoslavije planiran je 20. aprila od 12 sati, kada će se realizovati promocija prvog broja „ORA Almanaha“ u Parku skulpture ili u atrijumu ispred Muzeja ili u bioskopskoj sali ustanove.

Projekat je objavljen na inicijativu Udruženja učesnika Omladinskr radne akcije (ORA) i Volontera Srbije kao veoma obiman zbornik sećanja na radne akcije.

Na dan smrti Josipa Broza Tita, 4. maja će biti organizovano autorsko vođenje kroz izložbu „Umro je drug Tito“ u Kući cveća koju će predstaviti autor izložbe Tatomir Toroman.

Izložbena intervencija „Rast i odrast“ umetničkog dua Redle – Jeremić biće održana 14. maja u okviru Evropske Noći muzeja, kao reakcija na aktuelnu postavku „Muzejska laboratorija“.

Kako je objasnila Knežević, Muzej Jugoslavije inače neko vreme ima praksu da sarađuje sa domaćim umetnicima, otvara vrata lokalnoj sceni i zajedno promišljaju kulturno nasleđe.

Umetnički par Rena Redle i Vladan Jeremić namenski su kreirali seriju umetničkih objekata kao reference na predmete iz muzejskog fonda.

Veliki događaj – umetnički projekat „Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovane Broz“ biće premijerno predstavljen 18. maja u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu, a kasnije će izložba biti realizovana i na adresi Muzeja Jugoslavije.

U saradnji dve institucije, postavka podrazumeva izlaganje restaurisanih slika i predmeta iz kuće u kojoj je supruga Josipa Broza živela duže od tri decenije.
Izložba je stvorena u okviru tematske celine „Heroine“, a Novi Sad je odabran zbog proslave Evropske prestonice kulture 2022.

Težište izložbe će sadržati slike iz likovne zbirke Muzeja Jugoslavije koje su se nalazile u kući gde je Jovanka Broz živela posle smrti druga Tita uz dodatak predmeta iz Zbirke primenjene umetnosti, nekih arhivskih fotografija, sa ciljem da se osvetli slika o njoj koja je stvorena u javnosti.

Za kraj trenutno planiranih aktivnosti jeste koncert muzičara Ramba Amadeusa 25. maja, na rođendan Josipa Broza Tita, u okviru projekta „Leto u Muzeju“.

Neda Knežević je podsetila da je Muzej domaćin i raznim festivalima kao što su „Krokodil“ i „Belef“, tako da i ovaj koncert predstavlja privlačenje šire publike, koju je potrebno animirati ne bi li dalje češće dolazila u ovu ustanovu.

Takođe, cilj projekta jeste da se dopuni kulturna ponuda Beograda tokom leta i da se oživi plato ispred Muzeja Jugoslavije i da se ovo mesto afirmiše kao mesto za druženje i zabavu.

Rambo Amadeus je nedavno (decembar 2021) imao koncert u Kombank Dvorani, tek prvi za svo vreme pandemije od dve godine, a ranije je bio veoma tražen po mnogim klubovima prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar