U trendu

Muzej radija i televizije

Američki muzej radija i televizije je zaista jedinstvena ustanova ove vrste u svetu. Neverovatno ambiciozno zamišljen, ovaj projekat čuva skoro sve što je ikada snimljeno u ovim medijima, a što ima istorijsku, umetničku ili arhivsku vrednost. Prvi sati emitovanja MTV-a, legendarni bokserski mečevi, koraci Nila Armstronga na Mesecu, hiljade televizijskih šou programa, serijala, intervjua, radio-drama, džinglova… Sve je tu.

Posetiocima je omogućeno da u fantastično uređenim i udobnim salama slušaju radijske emisije, gledaju odabrana TV-ostvarenja, posmatraju eksponate u galerijama, slušaju predavanja i, naravno, da kupuju video-kasete, trake, CD-e, postere… Ovaj mega-projekat ima dva sedišta, pri čemu se jedno nalazi u Njujorku, a drugo u Los Anđelesu. U obe zgrade se nalazi istovetna kolekcija, koja se stalno umnožava, obogaćuje, arhivira.

Ali, to nije sve. Ova institucija poseduje i sajt na adresi MTR.org, na kome je, od skora, omogućeno slušanje i pregledanje audio/video materijala u obliku kratkih isečaka i klipova. Za početak, predstavnici ove ustanove su najavili nekoliko stotina takvih real-fajlova kojima će svake nedelje biti dodavani novi naslovi. Cilj: postaviti na sajt klipove svih televizijskih i radio emisija koje se nalaze u fundusu muzeja!

Na slici: Zgrada Muzeja radija i televizije u Los Anđelesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.