U trendu

Muzej: Skluptura M. Obilić premeštena po zakonu

BEOGRAD – Narodni muzej negirao je večeras navode pojedinih medija i Stranke slobode i pravde da je prekršen Zakon o kulturnim dobrima i da je uskraćena dostupnost kulturnog dobra javnosti preseljenjem skulpture „Miloš Obilić“ Ivana Meštrovića iz Narodnog muzeja u zgradu Bezbednosno-informativne agencije.

Imajući u vidu da izlaganje slulpture Miloša Obilića nije bilo planirano u okviru nove stalne postavke Narodnog muzeja, skulptura je nakon sagledavanja uslova izlaganja privremeno ustupljena Bezbedonosno-informatinoj agenciji, navodi se u odgovoru Narodnog muzeja dostavljenom Tanjugu.

Povodom navoda pojedinih medija i S SP da je preseljenjem skulpture prekršen Zakon o kulturnim dobrima, koji, kako navode, propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, iz Narodnog muzeja napominju da kulturna dobra, utvrđena aktom o utvrđivanju nadležne ustanove zaštite, mogu biti ustupljena na dugoročno izlaganje i van ustanove zaštite, ugovorom o dugoročnoj pozajmici kojim se specifikuju uslovi pod kojima se dugoročna pozajmica realizuje.

„Istina jeste da su stalne postavke i tematske izložbe najneposredniji način upoznavanja javnosti sa kulturnim dobrima ali dostupnost kulturnih dobara ne podrazumeva samo ovaj segment muzejske delatnosti. Dostupnost se postiže pristupačnošću podacima odnosno dokumentaciji i foto-dokumentaciji o muzejskim predmetima, kao i publikacijama, edukativnim programima, različitim digitalnim sadržajima i sl. o čemu se staraju muzejski stručnjaci“, navodi se u odgovoru Narodnog muzeja.

Polazeći od slojevitih i raznorodnih vidova muzejske delatnosti, a imajuću u vidu da je u ovom slučaju reč o ugovorom definisanoj privremenoj pozajmici između dve državne institucije, ni u kom slučaju se ne može govoriti o ograničavanju niti uskraćivanju dostupnosti kulturnog dobra javnosti.

Istim povodom ranije danas se oglasilo i |Ministarstvo kulture, koje je negiralo navode pojedinih medija i S SP da je preseljenjem skulpture prekršen Zakon o kulturnim dobrima, takođe ističući da ne može biti govora o ograničavanju, niti uskraćivanju dostupnosti kulturnog dobra javnosti.

Iz Ministarstva je tako odgovoreno na tvrdnje S SP da je statua „Miloš Obilić“ koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena bez znanja javnosti i suprotno Zakonu o kulturnim dobrima

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar