U trendu

Muzej žena

Nedavno je otvoren prvi muzej u Americi, isključivo posvećen ženama i njihovom doprinosu istoriji SAD. Smeštena u Dalasu, Teksas, 30 miliona dolara vredna ustanova je osnovana zahvaljujući državnim subvencijama i privatnim donacijama.

Stalna postavka obuhvata sve oblasti ženskog delovanja, između ostalog, njihov doprinos američkoj istoriji, ekonomiji, tehnologiji, sportu, umetnosti, zabavi, veri i duhovnosti. Monitori razmešteni po izložbenom prostoru, upućuju posetioce u neke manje poznate detalje i činjenice i odgovaraju na pitanja kao što su: „Koja žena se prva kandidovala za predsednika?“ ili „Koja je bila prva žena-pilot?“

Muzej upoznaje posetioce sa životima 3.000 žena, za koje se smatra da su dale najveći doprinos u oblastima svog delovanja. „Najteži deo posla je bio odabrati tih 3.000 žena, doneti odluku o tome ko je ostavio najdublji trag“, kaže Cathy Bonner, osnivač muzeja. Posetioci sajta ovog muzeja mogu da glasaju za najuticajnije žene i njihovo mišljenje utiče na deo postavke koja se zove „Nezaboravne žene“. Sledeći segment bogate ponude se tiče teme ženskog zdravlja i ima, pre svega, edukativni karakter, a deo pod nazivom „Cyberspace Connection“ je interaktivno osmišljen, tako što posetioci mogu da snime svoja sopstvena iskustva i razmišljanja.

Muzej je domaćin i mnogim obrazovnim programima i kursevima koji se bave naukom, matematikom, kompjuterskom tehnologijom i digitalnom umetnošću, a otvoreni su i za devojčice i dečake. Interesantan program je i onaj pod nazivom „Mars Millenium Project“ koji poziva studente i učenika da pomognu u projektovanju i planiranju buduće kolonije na Marsu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.