U trendu

Muzej žrtava genocida nastavlja obrazovne programe na Kosovu

KOSOVSKA KAMENICA – Obrazovni programi na Kosovu i Metohiji počeli su danas u vidu radionice u Osnovnoj školi ,,Veljko Dugošević“ u Ranilugu, u opštini Kosovska Kamenica, u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Projekat serije predavanja i radionica se realizuje kao rezultat čitavog ciklusa edukacije na osnovu nedavno potpisanog protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida, Doma kulture ,,Radomir Popović“ u Kosovskoj Kamenici i Doma kulture ,,Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, Opština Gnjilane.

Danas će biti organizovana i tribina u KPC ,,Božidar Mitrović- Šandor“, Šilovo, takođe iz Gnjilana, dok je sutra planiran program u OŠ ,,Petar II Petrović Njegoš“, iste opštine.

Četvrtak je rezervisan za istorijski čas u Gimnaziji u Šilovu, i tribina u spomenutom Domu kulture ,,Radomir Popović“, Ranilug, opštine Kosovska Kamenica.

Poslednji dan edukativnog programa za ovu nedelju biće petak – radionica u Ekonomsko-trgovinskoj školi, takođe u mestu Ranilug.

Obrazovne programe realizuju stručnjaci Muzeja žrtava genocida – istoričar Stefan Radojković i politikolog Ognjen Gogić.

Ciklus će biti ostvaren u spomen na nedavno preminulu gospođu Jasminu Dimitrijević (1962-2021), dugogodišnjeg sekretara Muzeja žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida je od nedavno postao i matična muzejska ustanova u oblasti negovanja kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena (genocid nad Romima) tokom perioda Drugog svetskog rata.

Od sredine ove godine ova ustanova je višestruko intenzivirala aktivnosti u sferi kulture, obrazovanja, umetnosti, izdavaštva i informisanja.

Programi koje realizuju stručnjaci Muzeja žrtava genocida izazvali su veliko interesovanje građana, a posebno učenika i studenata.

Veliki broj poziva iz ustanova u oblasti obrazovanja i kulture upućen je Muzeju sa ciljem održavanja raznovrsnih programa, što ukazuje na sve prisutniju svest i potrebu građana za intenzivnijem obogaćivanju znanja o najznačajnijim temama naše prošlosti.

Takvi programi su do sada održani u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, na Zlatiboru, Paraćinu, Vranju, Vladičinom Hanu, Lebanu, Surdulici, Kučevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Rekovcu, Trsteniku, Gračanici, Kosovskoj Kamenici, Ranilugu, Šilovu, Banja Luci, Prijedoru, Tesliću, kao i Jasenovcu i Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.