U trendu

Muzejski eksponati vraćeni iz Finske u Rusiju

MOSKVA – Muzejski eksponati koji su se nalazili na carinskoj kontroli na finskoj granici, prešli su u Rusiju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo kulture.

Tri vozila sa ruskim slikama prešla su finsko-rusku granicu i na putu su za Sankt Peterburg i Moskvu, saopštila je pres služba, preneo je TAS S.

Ministarstvo kulture je navelo da će jedan od kamiona krenuti ka Sank Peterburgu sa umetničkim predmetima koji su bili pozajmljeni od Državnog muzeja Ermitaž, dok će druga dva kamiona sa slikama, koje su bile pozajmljene Italiji, preneti umetničke predmete u moskovsku Državnu Tretjakovsku galeriju i Muzej orijentalne umetnosti.

Predmete koji su bili na pozajmici u Japanu, prebaciće u moskovski Državni Puškinov muzej likovnih umetnosti.

Rusko Ministarstvo kulture zahvalilo je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, ambasadi Rusije u Finskoj i Federalnoj carinskoj službi na, kako je navelo, neprocenjivoj podršci u rešavanju pitanja vraćanja ruskih slika.

Pošiljke ruske umetnosti zaplenjene su na finskom graničnom prelazu Valima 3. aprila.

Finski carinici pozvali su Evropsku komisiju za pojašnjenje situacije zbog uvedenih sankcija.

Kasnije je Evropska komisija saopštila da su umetnički predmeti, koji su pozajmljeni od ruskih muzeja institucijama u evropskim zemljama, izuzeti od sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar