U trendu

Muzički festivali širom Srbije do kraja ove nedelje

BEOGRAD – – „Velikogospojinski dani 2022“ u Novom Bečeju, „Gitarijada“ u Zaječaru i Festival uličnih svirača – „Gradić fest“ u Novom Sadu su muzički festivali koji će se održati ove sedmice u Srbiji.

Tradicionalna zaječarska “Gitarijada” je nezvanično otvorena sinoć (24.08.) nastupom benda “OPS” glumca Slobodana Bode Ninkovića i prisustvom muzičara Bilija Gulda kao rokonačelnika, iz slavnog benda “Faith No More”, a večeras počinje takmičarski i revijalni program rok festivala na brdu Kraljevica, inače poznato kao spomen park-šuma, izletište južno od centra Zaječara.

Od gostujućih bendova danas će nastupitigrupa “Ascend” (predstavnik BARF festivala), svestrani kompozitor i muzičar Aleksandar Sedlar, čuveni Valentino, niški rokeri “Kerber”, kao i bluz rok bend “Texas Flood”. Prvo polufinale je danas rezervisano za grupe – “Headfull”, “Čuvaj se psa”, “Riff”, “Sara Džesika Panker” i “Monah”.

U petak 26. avgusta na scenu će izaći Kiki Lesendrić i “Piloti”, hardkor atrakcija koja traje 30 godina – “Ritam Nereda”, “Bendover” (pobednici 53. Gitarijade), kao i pop rok sastav “Bajaga i instruktori”.

Takmičarski deo – Drugo polufinale određeno je za nastupe bendova: “TBK”, “Volvox”, “Ukratko Štef”, “Direct Drive”, “Lust For Thrust”.

Treći i poslednji dan “Gitarijade” rezervisan je za subotu 27. avgusta, kada će zasvirati popularni beogradski rok sastav “Van Gog” (jako vredni ovog leta – Beer fest na Cetinju, “Lake fest” u Nikšiću, 12. Arsenal fest), pank rok grupa “Goblini” (imaju koncert 26.08. u beogradskom KST-u), alternativci “Kanda, Kodža i Nebojša” i nekada veoma popularna rok grupa “Alisa”.

Poznat je kompletan program kulturne i turističke manifestacije “Velikogospojinski dani” koja će biti održana od 26. do 28. avgusta u Novom Bečeju, kao 28. izdanje veoma popularnog festivala, tako da će publika uživati u rokerskoj noći: Dr Nele Karajlić, Partibrejkers, Orthodox Celts.

Navedenu banatsku varoš mnogi smatraju da je vrhunska turistička destinacija Srbije, jer je svake godine poseti čak 150 000 ljudi.

Muzički program Velikogospojinskih dana će u petak, 26. avgusta otvoriti nastupi grupa “Kal” i Đusi Kovač i prijatelji.

Subota, 27. avgust je rezervisana za sve istinske ljubitelje čistokrvnog rokenrola: na velikoj bini na Tiskom keju od 20 časova će nastupiti antologijski rokeri – bend “Partibrejkers” koji čine Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton.

Nakon nekoliko kraćih pauza poslednjih godina, gde je delovalo da će se i definitivno razići, bend je ipak nastavio dalje, tako da su Cane i Anton nerazdvojni tandem frontmena.

Tokom prošlih godina imali su koncerte u Beogradu na stadionu Tašmajdan (2021), Hali sportova (2019), Domu omladine, Beer festu na Ušću, ali i po mnogim festivalima i manifestacijama (Wind Rock fest u Vršcu 2021) kod nas i po regiji, kao što je i spektakl u Novom Bečeju.

U 21.30 na scenu će stupiti najpoznatiji srpski Irci – Orthodox Celts. Negujući tradiciju irske muzike, bend predstavlja pravu atrakciju, zanimljiv koncept, prepoznatljivu pojavu, jedinstvenu na ovim prostorima.

Grupa je sigurno je jedna od najvećih koncertnih senzacija i to uvek nepogrešivo potvrđuju veoma furioznim i eksplozivnim nastupom, kao i posebno emotivnom interakcijom sa publikom.

Gledali smo ih nedavno na 22. izdanju Exit festivala (Novi Sad), na “Danima piva” u Zrenjaninu.

Poslednjih godina proširuju mesta po Beogradu koja osvajaju – Letnja bašta rok kluba Fest u Zemunu, Letnja scena SKC-a na festivalu BELEF …

Za kraj rock’n’roll večeri od 23 sata na scenu stiže Dr Nele Karajlić. Sa svojim bendom “Osiromašeni uranijum” gde spada i izvanredan gitarista Ivan Zoranović Kiza, Nele će izvoditi najveće hitove iz perioda sarajevske rok grupe “Zabranjeno Pušenje” i drugog sastava sa slavnim filmskim rediteljem – “Emir Kusturica & No Smoking Orćestra” – “Ženi nam se Vukota”, “Gile šampion”, “Nedelja kad je otišo Hase”, “Il si bos il si hadžija”, “Dan Republike”, “Guzonjin sin”, “Fikreta / U lošoj formi sam” i mnoge druge hitove, koji žive decenijama.

Festival uličnih svirača – Gradić fest u Novom Sadu od danas do 27. avgusta će i ove godine ugostiti regionalno proslavljene bendove – “Fantom”, “Porto Morto”, “Đutko i plodovi zemlje”, “Retrospektiva” samo su neka od imena čiji nastupi se očekuju u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Bend “Fantom” je etablirano ime na regionalnoj muzičkoj sceni, projekat iza kojeg kao autor i producent stoji Petar Wagner, a pesme „2 AM“, „Bebo pazi“, „Luna“, „Leto“ i „Barbara“ donele su mu veliki broj mladih obožavalaca. Beogradski autorski pop sastav “Retrospektiva” upotpuniće atmosferu sa singlovima „Čujem da ljudi kažu zbogom“, „Kako da ti kažem“ i „Ovo nije kraj“ sa prošlogodišnjeg debi albuma „Priče sa hard disc-a“.

Zagrebački alternativni bend “Porto Morto” jedan je od najznačajnijih predstavnika novog novog talasa u regionu.

Njihov najnoviji album “Portopop” proglašen je za jedan od najboljih regionalnih albuma 2021. godine. Đutko sa svojim Plodovima zemlje takođe stiže iz Zagreba i publici Gradić festa će predstaviti svoj agro-pop zvuk sa albuma „Slušaj mala!“ i pesmama „Karate“, „Terase“, „Prekasno“.

Još mnoga imena čine ovogodišnji program festivala, a neka od njih su Niko Nikolić i njegov prateći bend “Ništavila” , novosadska “Lepša Brena”, komični kantautroski sastav “Stefan i Akustični, a svoj muzičko-plesni performans u vidu rituala izvešće KUD “Ljud” iz Ljubljane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.